ßßß

Składniki:woreczek ok. 100g kaszy jaglanej prażonejpół łyżeczki soli1 szklanka makudowolne bakalie: garść płatków migdałowych, garść posiekanych orzechów włoskich, garść rodzynek, kilka suszonych śliwek, garść suszonej żurawiny1 łyżeczka olejka migdałowego lub łyżka amaretto1/4 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki suszonej drobno posiekanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej3 do 4 łyżek dobrego miodu u mnie ze spadzi iglastejKaszę ugotować w lekko posolonej wodzie wg. przepisu z opakowania. W tym samym czasie gotujemy mak około 15 - 20 minut. Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy ręcznym blenderem (daje fajne efekty część jest zmielona a część są całe nasionka).Ugotowaną kaszę mieszamy z makiem i do ciepłej masy dodajemy wszystkie bakalie i przyprawy. Mieszamy dodajemy miód i aromat migdałowy.Całość odstawiamy do ostygnięcia i podajemy schłodzone.Pamiętamy że kutia najlepiej smakuje na drugi dzień.Jako wersja śniadaniowa super smakuje lekko ciepła. Można też przygotować wieczorem i jak znalazł na śniadanie:)
Smacznego...