ßßß
Składniki(na 8-12 batonów)- 1 szklanka orzechów włoskich- 1 szklanka migdałów- 1 szklanka jagód goji- 1 szklanka suszonej żurawiny- 1 szklanka płatków owsianych- garść surowych ziaren kakaowca- 1/2 szklanki miodu
PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C. Surowe ziarna kakaowca obrać ze skorupki i lekko rozkruszyć. W dużej misce wymieszać orzechy włoskie, migdały, jagody goji, żurawinę i płatki owsiane. Połowę zawartości miski włożyć do blendera i zmiksować, następnie wsypać z powrotem do miski. Dodać pół szklanki miodu i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a na nią wykładać masę orzechowo-owocowo-miodową na wysokość około 2-3 cm. Dokładnie docisnąć zawartość do dna blachy, aby batony się skleiły i nie rozpadały po upieczeniu. Następnie powierzchnię ubitej masy polać delikatnie miodem i na to wysypać rozkruszone surowe ziarna kakaowca. Docisnąć jeszcze raz wszystkie składniki do blachy. Piec około 15 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Kroić na części dopiero po ostudzeniu, aby zapobiec rozpadnięciu się batoników. Smacznego!