Wykonanie
Przepis na coś pysznego, ale również na maksa zdrowego. Energetyczne batony z
jagodami goji i
żurawiną mają bardzo wiele składników odżywczych. Zawierają także surowe ziarna kakaowca, które pomagają produkować w naszym ciele hormon szczęścia. Są idealne jako przekąska do pracy czy też szkoły, świetnie sprawdzają się gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego, lecz nie chcemy opychać się produktami nafaszerowanymi sztucznymi barwnikami i innymi truciznami :)
Składniki(na 8-12 batonów)- 1 szklanka
orzechów włoskich- 1 szklanka
migdałów- 1 szklanka
jagód goji- 1 szklanka
suszonej żurawiny- 1 szklanka
płatków owsianych- garść surowych ziaren kakaowca- 1/2 szklanki
mioduPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C. Surowe ziarna kakaowca obrać ze skorupki i lekko rozkruszyć. W dużej misce wymieszać
orzechy włoskie,
migdały,
jagody goji,
żurawinę i
płatki owsiane. Połowę zawartości miski włożyć do blendera i zmiksować, następnie wsypać z powrotem do miski. Dodać pół szklanki
miodu i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a na nią wykładać masę
orzechowo-
owocowo-
miodową na wysokość około 2-3 cm. Dokładnie docisnąć zawartość do dna blachy, aby batony się skleiły i nie rozpadały po upieczeniu. Następnie powierzchnię ubitej masy polać delikatnie
miodem i na to wysypać rozkruszone surowe ziarna kakaowca. Docisnąć jeszcze raz wszystkie składniki do blachy. Piec około 15 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Kroić na części dopiero po ostudzeniu, aby zapobiec rozpadnięciu się batoników. Smacznego!