Wykonanie
Spore zainteresowanie i ciepłe opinie po opublikowaniu przepisu na kotlety z
kurczaka i
pieczarek, zmotywowały mnie do przygotowania kotletów również z fileta, tym razem zamiast
mozzarelli użyłam
żółtego sera i
marchewkę. Wyszło genialnie, jak i w smaku tak i w wyglądzie. Polecam!!! Z niecierpliwością
będę czekać na Wasze komentarze kochani, bo są dla mnie najważniejsze i zachęcają do tworzenia kolejnych kulinarnych przysmaków.
Składnikiporcja na 3-4 osoby (średnio po 2 kotlety na osobę)
średnia pierś podwójna z
kurczaka1 średnia
marchewokoło 150 g
sera żółtego łagodnego w smaku1 łyżeczka kopiasta
musztardy1 łyżka
kaszy manny z małym brzuszkiem1 średnia
cebula1-2 ząbki
czosnkuświeże
zioła (
rozmaryn,
tymianek)1 płaska łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smaku1 łyżka
otrębów owsianych1 łyżka
bułki tartej3 łyżeczki klarowanego
masła lub 3 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie1. Umyte, osączone
mięso kroję w kostkę (mniej więcej 1cm x 1cm). Do
mięsa dodaję szczyptę
soli - ostrożnie, żeby nie przesadzić, zwłaszcza, gdy
ser bardzo słony - dodaję
musztardę,
zioła suszone,
pieprz i przepłukaną na gęstym sicie
kaszę mannę. Mieszam i odstawiam na około 10 minut.2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego
masła, podsmażam krótko posoloną delikatnie
cebulkę do zeszklenia i dodaję startą
marchewkę (średnie oczka tarki). Całość duszę około dwóch minut. Mieszam co jakiś czas i w razie, gdy bardzo sucho na patelni, podlewam niewielką ilością
wody. Pod koniec dodaję posiekane świeże
zioła razem z
czosnkiem i podsmażam całość jeszcze kilkanaście sekund. Zestawiam z ognia.3. Do
mięsa dodaję starty
żółty ser i przestudzoną nieco
marchewkę z
cebulką i
czosnkiem. Mieszam całość i formuję kotlety. Panieruję bez moczenia w
białku, czy
żółtku. Przekonacie się, że taki sposób znacznie zmniejsza ilość panierki, która nie potrzebuje zbyt dużo tłuszczu do smażenia a kotlety i tak smakują rewelacyjnie.
4. Smażę tradycyjnie około 3 minut z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu (w
sumie do smażenia kotletów zużyłam 2 łyżeczki
masła, po jednej z każdej strony). Doradzam wyposażyć się w patelnie ceramiczną, gdzie tłuszczu potrzeba minimalnie a kotlety ładnie się rumienią.Polecam także wspomniany przepis na najsmaczniejsze kotlety z
kurczaka i już teraz jestem ciekawa, które kotlety bardziej Wam zasmakują. Ze swojej strony
powiem nieskromnie, że oba przepisy są super a ten ostatni chyba nawet łatwiejszy, bo kotlety łatwiej się formują. Bardzo polecam!!!Życzę smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika