ßßß Cookit - przepis na Zapiekane bułki z soczystym kurczakiem

Zapiekane bułki z soczystym kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Smaczny rumiany kurczak bez panierki, tony dziwnych przypraw i ceregieli - taki właśnie jest najzdrowszy i szybki w przygotowaniu. Zamiast żółtego sera, w którym nie brak konserwantów, dodaję delikatną i pyszną w smaku mozzarellę. Dodatki również lekkie i proste - dwuskładnikowa surówka z pora i papryki oraz wyśmienity, także łatwy sos czosnkowo-pietruszkowy. Jeśli zwykłe bułki zastąpimy pełnoziarnistymi lub jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami, zapomnimy o śmieciowym jedzeniu raz na zawsze.
Składniki:
6 miękkich bułek
podwójna pierś z kurczaka
2 typowe mozzarelle (około 300 gram)
sos czosnkowy
2-3 łyżki oleju do smażenia
świeże zioła lub suszone (u mnie rozmaryn i mieszanka prowansalska)
sól i pieprz do smaku
płaska łyżka mąki pszennej
Przygotowanie
1. Przygotowuję surówkę z pora i papryki . Bardzo dobrze się sprawdza do zapiekanek
2. Mozzarellę kroję w kostkę i doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Mieszam i odstawiam.
3. Mięso myję i osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Kroję w grubą gulaszową kostkę. Posypuję solą, pieprzem, szczyptą aromatycznego rozmarynu i szczyptą ziół prowansalskich. Polewam kilkoma kroplami oleju. Mieszam i odstawiam na dziesięć minut. Nie przesadzamy z dodawaniem przypraw, żeby nie przebrać smaku kurczaka. Odradzam niezdrowe gotowe mieszanki z glutaminianem, czy innymi głupotkami - naturalne przyprawy są doskonałe.
4. Bułki kroję na pół, wzdłuż i wybieram z nich środki (okruszyn nie wyrzucam
- można z nich zrobić pyszną prostą zapiekankę lub zupę). Każdą bułkę smaruję sosem czosnkowym.
5. Mięso posypuję mąką, delikatnie mieszam i równocześnie rozgrzewam olej na patelni. Wrzucam obtoczone kawałki mięsa, ale nie na raz i podsmażam na rumiano. Potrząsam patelnią kilka razy lub mieszam tak, by dokładnie się dopiekło. Z reguły, nie trwa to jednak dłużej niż dwie minuty.
6. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem (tak łatwiej czyścić blachy z piekarnika). Nastawiam piekarnik na 185 stopni C - funkcja grilla - u mnie maksymalny czas, przy tej temperaturze wynosi około czterech minut.
7. Wykładam na bułkach podsmażone kawałeczki kurczaka i mozzarelli. Wstawiam do piekarnika na ok. 4 min. funkcja grilla - 185 stopni C (trzeba być czujnym, żeby zapiekanki się nie spaliły)
7. Zapiekanki, jeszcze na blasze, żeby nie ostygły, dekoruję sałatką, dla apetycznego wyglądu i oczywiście - dla zdrowia. Polewam smakowitym sosem czosnkowym i oddaję się rozkoszy smakowania. Nie da się opisać chrupiącego efektu, mieszającego się z pysznym soczystym kurczakiem, mięciutką mozzarellą z dodatkiem sosu ... Po prostu trzeba to zrobić... Koniecznie... Smacznego!!!
Jeśli spodobał Ci się przepis, Polub na Facebooku. Będzie mi bardzo miło.
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/01/soczysty-kurczak-z-mozzarella-w.html