Wykonanie

Smaczny rumiany
kurczak bez panierki, tony
dziwnych przypraw i ceregieli - taki właśnie jest najzdrowszy i szybki w przygotowaniu. Zamiast
żółtego sera, w którym nie brak konserwantów, dodaję delikatną i pyszną w smaku
mozzarellę. Dodatki również lekkie i proste - dwuskładnikowa surówka z
pora i
papryki oraz wyśmienity, także łatwy
sos czosnkowo-
pietruszkowy. Jeśli
zwykłe bułki zastąpimy pełnoziarnistymi lub jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami, zapomnimy o śmieciowym jedzeniu raz na zawsze.Składniki:

6 miękkich
bułekpodwójna
pierś z kurczaka2 typowe
mozzarelle (około 300 gram)
sos czosnkowy2-3 łyżki
oleju do smażeniaświeże
zioła lub suszone (u mnie
rozmaryn i mieszanka prowansalska)
sól i
pieprz do smakupłaska łyżka
mąki pszennejPrzygotowanie1. Przygotowuję surówkę z
pora i
papryki . Bardzo dobrze się sprawdza do zapiekanek2.
Mozzarellę kroję w kostkę i doprawiam odrobiną
soli i
pieprzu. Mieszam i odstawiam.3.
Mięso myję i osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem. Kroję w grubą gulaszową kostkę. Posypuję
solą,
pieprzem, szczyptą aromatycznego
rozmarynu i szczyptą
ziół prowansalskich. Polewam kilkoma kroplami
oleju. Mieszam i odstawiam na dziesięć minut. Nie przesadzamy z dodawaniem przypraw, żeby nie przebrać smaku
kurczaka. Odradzam niezdrowe gotowe mieszanki z glutaminianem, czy innymi głupotkami - naturalne
przyprawy są doskonałe.4.
Bułki kroję na pół, wzdłuż i wybieram z nich środki (okruszyn nie wyrzucam- można z nich zrobić pyszną prostą zapiekankę lub zupę). Każdą
bułkę smaruję
sosem czosnkowym.

5.
Mięso posypuję
mąką, delikatnie mieszam i równocześnie rozgrzewam
olej na patelni. Wrzucam obtoczone kawałki
mięsa, ale nie na raz i podsmażam na rumiano. Potrząsam patelnią kilka
razy lub mieszam tak, by dokładnie się dopiekło. Z reguły, nie trwa to jednak dłużej niż dwie minuty.

6.
Bułki układam na blasze wyłożonej papierem (tak łatwiej czyścić blachy z piekarnika). Nastawiam piekarnik na 185 stopni C - funkcja grilla - u mnie maksymalny czas, przy tej temperaturze wynosi około czterech minut.7. Wykładam na bułkach podsmażone kawałeczki
kurczaka i
mozzarelli. Wstawiam do piekarnika na ok. 4 min. funkcja grilla - 185 stopni C (trzeba być czujnym, żeby zapiekanki się nie spaliły)

7. Zapiekanki, jeszcze na blasze, żeby nie ostygły, dekoruję
sałatką, dla apetycznego wyglądu i oczywiście - dla zdrowia. Polewam smakowitym
sosem czosnkowym i oddaję się rozkoszy smakowania. Nie da się opisać chrupiącego efektu, mieszającego się z pysznym soczystym
kurczakiem, mięciutką
mozzarellą z dodatkiem sosu ... Po prostu trzeba to zrobić... Koniecznie... Smacznego!!!

Jeśli spodobał Ci się przepis, Polub na Facebooku. Będzie mi bardzo miło.Pozdrawiam Weronika