Wykonanie
W moich zapasach z przeróżnymi kandyzowanymi
owocami, mieszankami orzechowymi i
przyprawami, znalazły się również kandyzowane
pomidory. Trochę nie miałam na nie pomysłu - są słodkie, ale smakują tak
pomidorowo. W końcu zrobiłam - roladki z
kurczaka z
mozzarellą i kandyzowanymi
pomidorami. PYCHA! M. dopytywał się, gdzie znalazłam przepis bo smakują tak wspaniale. No jak to gdzie - w głowie :) Dojrzewał. W końcu dojrzał. Musiałam pilnować żeby M. nie zjadł reszty
pomidorków bo przepis zamierzam wkrótce powtórzyć.

Do przepisu użyłam
oleju ryżowego, który dostałam od firmy Oleofarm.
Olej ten najczęściej używany jest w kuchni azjatyckiej, jednak tutaj pasował rewelacyjnie. Roladki są soczyste i w ogóle nie czuć posmaku
oleju. Jestem nim naprawdę zachwycona, chociaż ma jeden poważny minus - strzelał w trakcie smażenia. Przyznam, że byłam aż zła, ale gdy spróbowałam roladkę po upieczeniu...na pewno następnym razem też użyję
oleju ryżowego!PS. Natomiast
pomidorki kandyzowane możecie kupić na stronie TUTAJ (są pyszne nawet tak do podjadania na sucho:)

Potrzebujemy ( składniki dla dwóch osób)2
piersi z kurczaka (około 500 g)garść kandyzowanych
pomidorkówolej ryżowy - 1 łyżka do
pomidorków, 3 łyżki do marynaty + do smażeniakilka listków świeżego
rozmarynustarta
mozzarellapieprz i
sólPiersi z kurczaka kroimy w plastry (1,5 - 2 cm), delikatnie rozbijamy na cienkie plasterki. Zalewamy 3 łyżkami
oleju ryżowego,dodajemy posiekany świeży
rozmaryn i szczyptę
pieprzu. Marynujemy minimum 30 minut. W tym czasie
pomidorki również zalewamy
olejem ryżowym (1 łyżką). Gdy minie pół godziny - każdy plasterek
kurczaka posypujemy z jednej strony startą
mozzarellą, na środek układamy dwa kandyzowane
pomidorki i zawijamy. Ja swoich roladek niczym nie spinałam,
ser świetnie je ze sobą łączy i nic się nie rozpada.Roladki smażymy na
oleju ryżowym, pod koniec smażenia solimy.Smacznego!