Wykonanie
Lubię proste pyszne sałatki, które można przygotować od ręki, bez biegania po sklepach za dziwnymi składnikami, sprzątając przy okazji lodówkę i spiżarkę z produktów, które trzeba zużyć, zanim stracą ważność. Nie jestem amatorką ryb, zamkniętych w puszcze, ale akurat, jeśli chodzi o
sardynki to w realu, w Polsce, rzadko, można kupić je w stanie świeżym. Wracając do tematu to
sałatka z sardynek jest bardzo smaczna. Najlepiej lubię do niej użyć
sardynki w oleju. Z tymi samymi składnikami warto zrobić
sałatkę z
makrelą, czy
tuńczykiem. Polecam.Składniki
sardynki w oleju z puszki2
jaja ugotowane na twardo2
ogórki kiszone pokrojone w kostkę1 mała
cebula pokrojona w kostkę1 małe
jabłko pokrojone w kostkę1-2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki kopiaste łagodnej
musztardy1 łyżeczka
brązowego cukrupęczek
szczypiorkusól i
pieprz do smakuPrzygotowanieZobacz, jak przygotowuję
sałatkę na filmie1. Przyprawiam
solą,
cukrem i
pieprzem cebulkę. Mieszam i odstawiam, by puściła smak.2.
Szczypiorek siekam na drobno3.
Ryby wkładam do misy razem z
olejem z puszki, rozdrabniam przy pomocy widelca i dodaję pozostałe składniki (część
szczypiorku zostawiam do dekoracji, którą w przypadku imprezy można ciekawiej przygotować - na przykład ugotować więcej jedno
jajo, zetrzeć drobniutko na tarce i posypać po wierzchu). Mieszam całość i na świeżo podaję. Nadmiar można przechować w lodówce do następnego dnia.Jeśli spodobał Ci się przepis, polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...Pozdrawiam Weronika