Wykonanie

Mało znam osób, które odmówiłyby sobie choćby najmniejszego kawałeczka pizzy. Tym razem przygotowałam wersję z
grzybami,
białym serem i
jajkami na twardo. Te ostatnie składniki doskonale zastępują słone i często niesmaczne
wędliny.Składniki:

Ciasto na pizzęNieco więcej niż 1 szklanka
mąki pszennej1,5 łyżki
siemienia lnianego (koniecznie w ziarnie, bo lepiej współpracuje z
ciastem, poprawia jego smak i trawienie.2 dag
drożdży (1/5 paczki 10 dekowej lub jeszcze mniej)pól szklanki
wody1 łyżeczka
cukrupłaska łyżeczka
soli2-3 łyżki
olejuNadzienie:30 - 40 dag
grzybów (mogą być
pieczarki,
kurki, boczniaki...)150-200 gram
twarogu półtłustego50 -100 gram
sera do starcia o łagodnym smaku2
jaja ugotowane na twardo1 spora
cebula2 łyzki
oleju do podsmażenia
cebulki i
grzybów1-2 pazurki
czosnku3/4 szklanki
sosu pomidorowego lub dobrej jakości
keczup (do posmarowania ciasta przed pieczeniem i pizzy po upieczeniu) błyskawiczny przepis na
keczup tutaj
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
bazylia w niewielkich ilościach do smaku

1. Mieszamy
mąkę z
solą i
siemieniem lnianym. Na środku robimy dołek. Wkruszamy
drożdże. Posypujemy
cukrem i polewamy niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej
wody. Kiedy na płynie pojawi się pianka, czas zarabiać ciasto. Dodajemy
olej, pozostałą
wodę i wyrabiamy około 3-4 minut, tak, by masa odstawała od ręki. Przykrywamy naczynie, w którym wyrabialiśmy ciasto talerzem i odstawiamy do wyrośnięcia, przynajmniej na pół godziny. Ciasto nie powinno być tępe. Trzeba to wyczuć na samym początku wyrabiania ciasta i dodać w razie potrzeby więcej
wody lub
mąki, jeśli ciasto zbyt rzadkie.2. Podczas, gdy rosnie ciasto robimy nadzienie. Podsmażamy pokrojoną na drobno posoloną
cebulkę, dodając do niej pod koniec
czosnek, trochę
ziół prowansalskich,
bazylii a zaraz po tym posiekane
grzyby. Smażymy jeszcze około pięciu minut, próbując w trakcie, czy nam odpowiada smak. Osobiście, lubię oprócz
soli, posypać farsz szczyptą
cukru i dodać 2-3 łyżki
sosu pomidorowego, ale nie więcej, bo nadzienie nie było zbyt kwaśne.3. Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. Wyrośnięte ciasto przerabiam krótko i wałkuję okrągły placek o średnicy około 30 cm (to rozmiar mojej formy). Wyrabiam ładnie brzegi. Smaruję ciasto
sosem pomidorowym i rozkruszam nań
twaróg.
Potem dodaje
jajko przez kratkowane kółko do sałatek, podsmażone
grzyby, znowu
jajko i posypuję całość, oprócz brzegów,
startym serem. Piekę 35 minut, nieco wyżej od środkowej półki (grzałka góra-dół), by ciasto dobrze się upiekło. Jeśli macie mniej farszu można skrócić czas, ale wbrew rumianym brzegom, ważne, by całe ciasto dokładnie się upiekło. Po 35 minutach ciasto jest puszyste a z dodatkiem
siemienia lnianego po prostu pyszne i lekkostrawne. Polecam gorąco.