Wykonanie

Czy można się oprzeć chrupiącemu daniu, zwłaszcza, gdy głód ściska w żołądku? Rumiana skórka, pod którą skrywa się kruche i mięciutkie
mięsko, niekoniecznie kaloryczna, bo większość tłuszczu wytopiło się z niej przecież do brytfanny. Oj tam... Oj tam... Po prostu przeeeepyszny kurczaczek - bez panierek i w naturalnych przyprawach. Raz na jakiś czas. Polecam gorąco...Składniki

Przygotowałam solidną porcję na 4 osoby4 duże udka lub ćwiartki na marynatę - 3-4 łyżki
oleju do smażenia, 4 łyżki
octu jabłkowego, szczypta
soli, 1 solidna łyżeczka
miodu, płaska łyżeczka roztartych
ziół prowansalskich, mała szczypta
rozmarynu i
bazylii, płaska łyżeczka
imbiru mielonego, 1 łyżeczka
papryki słodkiej, dwa ząbki
czosnkudodatkowo: kilka gałązek
tymianku i płaska łyżeczka
czerwonej papryki do posypania
kurczaka .Przygotowanie1. Z
kurczaka odcinamy nadmiar tłuszczu i skóry. Oczyszczamy skórę z resztek
piór i zrogowaciałych części. Myjemy porządnie w zimnej bieżącej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.2. Porcjujemy
drób a każdy z kawałków przyprawiamy
solą. Po tym zabiegu
mięso może odczekać kilka minut. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i polewamy
kurczaka. Mieszamy
mięsko na przykład w misce i przykrywamy ją talerzem. Wkładamy całość do szczelnej foliowej
torebki, by w lodówce zapach marynaty nie przyćmił w niej innych przysmaków.
Kurczaka warto przemieszać chociaż raz i zostawić go w spokoju na kilka godzin. U mnie zazwyczaj
mięsko leżakuje w nocy.


3. Rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni C.
Mięso przed wyłożeniem do formy jeszcze raz dobrze mieszamy. Blachę smarujemy niewielką ilością
oleju i układamy porcje
kurczaka. Posypujemy je listeczkami
tymianku (świeży
tymianek jest rewelacyjny) i odrobiną słodkiej mielonej
papryki. Pierwsze pół godziny
kurczak piecze się w temperaturze 185 stopni a później w niższej, według potrzeb. Jeśli zbyt szybko się rumieni trzeba ją jeszcze obniżyć. Warto przetrzymać
kurczaka do prawie godziny w piekarniku, bo jest mięciutki, rumiany i niesamowity w smaku.Taki
kurczak to idealny przepis na niedzielny lub świąteczny obiad. Pięknie się prezentuje na półmisku, ciesząc oko rumianą skórką a podniebienie wyśmienitym smakiem.