ßßß
Składniki:1/3 szkl. octu jabłkowego2 łyżeczki soli1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka suszonego rozmarynu1 łyżeczka suszonego tymianku2 liście laurowe3 zairna ziela angielskiego5 ziarenek pieprzu czarnego3 łyżki oleju2 ząbki czosnku1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania:Liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego zmiażdż w moździerzu lub zmiel w młynku. Dodaj je do octu, ziół, soli i oleju.Mięso umyj, osusz i natrzyj dokładnie marynatą. Ostrzem patyczka do szaszłyka gęsto - miejsce koło miejsca - nakłuj schab z jednej i z drugiej strony. Potem masuj mięso przez 2-3 minuty, by wchłonęło marynatę. Wstaw do lodówki na 24 godziny. W połowie tego czasu obróć mięso w naczyniu.Piekarnik rozgrzej do 190 st. Mięso osącz z marynaty i włóż na dobrze rozgrzaną patelnię. Obsmaż z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej resztą marynaty. Wierzch posyp posiekanym czosnkiem i słodką czerwoną papryką.Piecz pół godziny w 190 st., a kolejne 40 minut w 180 st.