Wykonanie


Do Świąt tylko trzy tygodnie, które miną błyskawicznie. Proponuję sprawdzony i niekłopotliwy przepis na
karpia, bez uciążliwych długich przygotowań. Oczywiscie... Jest przy nim trochę roboty, bo trzeba
rybkę sprawić, usunąć ze skóry łuski i szlam, wymoczyć z godzinkę w lekko osolonej wodzie, by zminimalizować nieco jej mulisty posmak. Na koniec podzielić najpierw na dzwonka, później na połówki i odfiletować. Przygotowane obrane warzywka umyć, obrać i gotować wszystko na wolniutkim ogniu.
Rybę wyjmujemy najdalej po 15 minutach z szerokiego rondla a resztę gotujemy do miękkości około 30 minut razem z
przyprawami. Pod koniec dodaję 2 łyżki
octu jabłkowego (nie dodajcie przypadkiem
soku z cytryny, bo rosół
zrobi się paskudny i mętny).
Cytrynę lub sok, podajemy do
karpia na gotowo, jak do zimnych nóżek. To, co możemy wyjąć z warzyw w całości (nie mogą być rozgotowane, jeśli mamy zamiar dodać je do dekoracji) to wyjmujemy cedzakiem a resztę przecedzamy przez sito. Po przecedzeniu dolewamy do rosołu rozpuszczoną w niewielkiej ilości
bulionu żelatynę. Doprowadzam do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Po czym wstawiamy garnek z rosołem do bardzo zimnej
wody i czekamy aż zacznie żelować. Przestudzoną
rybę i warzywa wstawiam do lodówki, by również je ostudzić, dzięki temu przygotowanie
karpia w galarecie to prawdziwa przyjemność.Z jednego nie całkiem kilogramowego
karpia wyszły mi dwa półmiski przepysznej klarownej potrawy. Kto powiedział, że mamy się nią delektować tylko na Wigilię. POLECAM GORĄCO!!!Składniki:
karp około 80 dag do 1 kilogram na dwa średnie półmiski2 średnie
pietruszkipołówka małego
seleraliście górnej części
poranieduży pęczek
tymianku3-4 łyżki
mrożonej marchewki z
groszkiem (dodaję ja na 5-10 minut przed końcem gotowania)1-2 małe
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiego2 łyżki
octu jabłkowego lub
białego wina1 łyżeczka
cukru trzcinowego (opcjonalnie-rzecz gustu)2 łyżeczki z brzuszkiem
żelatyny (jak z przepisu na pół litra
wody)pół litra
wody lub
warzywnego bulionusól i
pieprz do smakuŻyczę rodzinnych radosnych Świąt Bożego Narodzenia i wspaniałych smaków przez cały rokWeronikaPolecam:
karpia na złoto w cieście, atrakcyjnego
karpia dzwonka