ßßß Cookit - przepis na Karp w galarecie idealny na Święta

Karp w galarecie idealny na Święta

nazwa

Wykonanie

Do Świąt tylko trzy tygodnie, które miną błyskawicznie. Proponuję sprawdzony i niekłopotliwy przepis na karpia, bez uciążliwych długich przygotowań. Oczywiscie... Jest przy nim trochę roboty, bo trzeba rybkę sprawić, usunąć ze skóry łuski i szlam, wymoczyć z godzinkę w lekko osolonej wodzie, by zminimalizować nieco jej mulisty posmak. Na koniec podzielić najpierw na dzwonka, później na połówki i odfiletować. Przygotowane obrane warzywka umyć, obrać i gotować wszystko na wolniutkim ogniu. Rybę wyjmujemy najdalej po 15 minutach z szerokiego rondla a resztę gotujemy do miękkości około 30 minut razem z przyprawami. Pod koniec dodaję 2 łyżki octu jabłkowego (nie dodajcie przypadkiem soku z cytryny, bo rosół zrobi się paskudny i mętny). Cytrynę lub sok, podajemy do karpia na gotowo, jak do zimnych nóżek. To, co możemy wyjąć z warzyw w całości (nie mogą być rozgotowane, jeśli mamy zamiar dodać je do dekoracji) to wyjmujemy cedzakiem a resztę przecedzamy przez sito. Po przecedzeniu dolewamy do rosołu rozpuszczoną w niewielkiej ilości bulionu żelatynę. Doprowadzam do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Po czym wstawiamy garnek z rosołem do bardzo zimnej wody i czekamy aż zacznie żelować. Przestudzoną rybę i warzywa wstawiam do lodówki, by również je ostudzić, dzięki temu przygotowanie karpia w galarecie to prawdziwa przyjemność.
Z jednego nie całkiem kilogramowego karpia wyszły mi dwa półmiski przepysznej klarownej potrawy. Kto powiedział, że mamy się nią delektować tylko na Wigilię. POLECAM GORĄCO!!!
Składniki:
karp około 80 dag do 1 kilogram na dwa średnie półmiski
2 średnie pietruszki
połówka małego selera
liście górnej części pora
nieduży pęczek tymianku
3-4 łyżki mrożonej marchewki z groszkiem (dodaję ja na 5-10 minut przed końcem gotowania)
1-2 małe liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki octu jabłkowego lub białego wina
1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie-rzecz gustu)
2 łyżeczki z brzuszkiem żelatyny (jak z przepisu na pół litra wody)
pół litra wody lub warzywnego bulionu
sól i pieprz do smaku
Życzę rodzinnych radosnych Świąt Bożego Narodzenia i wspaniałych smaków przez cały rok
Weronika
Polecam: karpia na złoto w cieście, atrakcyjnego karpia dzwonka
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/11/karp-w-galarecie-idealny-na-swieta.html