Wykonanie

Ciasta ze
śliwkami to proste, smakowite specjały i zawsze na topie. Słodko-kwaśna nuta
owoców przeplata się z kruchym, półkruchym lub
biszkoptowym ciastem, zachowując idealne walory smakowe. Jeśli tylko mamy dla kogo je upiec, takie ciasto, rzadko kiedy zostaje na drugi dzień. Uwielbiam
śliwki świeże, w dżemach, powidłach, suszone, czy w knedlach.Polecam mój przepis na knedle ze
śliwkamiSkładniki na ciasto:3 szklanki
mąki3/4 szklanki drobnego
cukru125 gram
masła (1/2 paczki)1 szklanka
mleka2 płaskie łyżeczki
sodki lub
proszku do pieczenia3
jajacukier waniliowyotarta
skórka z cytrynyszczypta
soliOprócz ciasta potrzebujemy około 1 kilograma ładnych, dojrzałych, słodkich i umiarkowanie kwaskowych
śliwek (jest tyle odmian na rynku, że najlepiej u sprzedawcy przełamać
śliwkę i spróbować miąższ, nie dotykając ustami brudnej skórki).Przygotowanie ciasta ze
śliwkami
Dużą formę (używam najczęściej o zbliżonym wymiarze 25 cm x 40 cm), smarujemy cieniutką warstwą
oleju.
Mąkę mieszamy z
sodką i połową ilości
cukru waniliowego (
cukier waniliowy można dodać do roztopionego
masła razem z pozostałym
cukrem). W rondlu rozgrzewamy 125 gram
masła (pół paczki, o ile waży 250 gram). Do roztopionego
masła dodajemy szklankę ciepłego
mleka i 2/3 z całej ilości
cukru. Mieszamy masę tłuszczowo-
mleczną do rozpuszczenia
cukru a pod koniec dodajemy do niej
żółtka i króciutko mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni Celsjusza.
Białka ubijamy z
solą, dodając pod koniec, jak już
białka są ubite na sztywno, 1/3
cukru do utrwalenia piany. Do
mąki wlewamy ciepłą masę z tłuszczem,
mlekiem,
cukrem i
żółtkami. Mieszamy krótko do połączenia składników i dodajemy w
trzech partiach pianę. Za każdym razem, krótko i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Wykładamy ciasto. Posypujemy po nim stratą
skórkę z cytryny lub dodajemy ją wcześniej do ciasta. Wierzch oprószamy przez sito cieniutką warstwą
mąki pszennej (wystarczy na to płaska łyżka
mąki) i układamy, wcześniej umyte i wydrylowane
śliwki (lub inne
owoce).
Śliwki posypujemy odrobiną
cukru (około 2 łyżeczek) wymieszaną z pozostałym
cukrem waniliowym. Ciasto ze
śliwkami jest rewelacyjne w smaku. Te popularne
owoce, pod wpływem temperatury i odrobiny
cukru uzyskują rewelacyjny smak. Dodatek
mleka sprawia, że ciasto jest wilgotne, ale nie zbite a dzięki ubitej pianie, puszyste i delikatne.Jesli spodobał Ci się ten przepis, polub go na Facebooku.Polecam: ciasto
śliwkowe z kruszonką, babeczki ze
śliwkamia dla zapracowanych przepis na błyskawiczne super smaczne placuszki ze
śliwkamiszybkosciowy jabłecznik z
czekoladową kruszonkąidealne powidła ze
śliwek nie tylko do kanapek