ßßß Cookit - przepis na Muffinki z białą czekoladą

Muffinki z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Te muffinki zachwycają każdego. Kto się może oprzeć białej czekoladzie w połączeniu z aromatem skórki cytrynowej? Ktoś? Ja nie znam nikogo takiego.
Za przepis bardzo dziękuję Justynie :)
Składniki:
375g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g białej czekolady, posiekanej
2 jajka
375 ml mleka
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (można więcej)
160g stopionego masła
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210st. C. Formę do muffinów posmarować masłem lub włożyć papiloty.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać cukier i czekoladę. Zrobić w środku dołek.
W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem i skórką cytrynową. Do dołka w mące wlać masę jajeczną. Dodać masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny na 5 min a następnie delikatnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/05/muffinki-z-biaa-czekolada.html