Wykonanie
Te muffinki zachwycają każdego. Kto się może oprzeć białej
czekoladzie w połączeniu z aromatem skórki cytrynowej? Ktoś? Ja nie znam nikogo takiego.Za przepis bardzo dziękuję Justynie :)
Składniki:375g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli125g miałkiego
cukru200g
białej czekolady, posiekanej2
jajka375 ml
mleka2 łyżeczki otartej
skórki z cytryny (można więcej)160g stopionego
masłaWykonanie:Rozgrzać piekarnik do temperatury 210st. C. Formę do muffinów posmarować
masłem lub włożyć papiloty.Do dużej miski przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól, dodać
cukier i
czekoladę. Zrobić w środku dołek.W niewielkim dzbanku rozbić
jaja z
mlekiem i
skórką cytrynową. Do dołka w
mące wlać masę jajeczną. Dodać
masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny na 5 min a następnie delikatnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.Smacznego!