Wykonanie
Lato zaczyna się od
rabarbaru, który na surowo jest, jak przysłowiowa żaba, by po upieczeniu zmienić się w księżniczkę - piękny, kolorowy i niesamowicie smaczny.


W tym sezonie piekę z jego udziałem drugie ciasto. Bazując na kruchym cieście, chciałam uzyskać szybkie ciasto, dodając nie całą szklankę
mleka, nieco
sodki i pominęłam wkładanie do lodówki. Uwielbiam eksperymentować i to ciasto jest tego efektem - po prostu rozpływa się w ustach. Co do pianki (to po prostu
beza z dodatkiem
kakao) - na moją dużą formę 25 cmx40 cm, przydałoby się nieco zwiększyć proporcję, chociaż o 1
białko, wtedy pianka będzie grubsza.Składniki na ciasto3
żółtka3/4 szklanki
cukru3 szklanki
mąki250 gram naturalnego
masła lub sprawdzonej
margaryny3/4 - 1 szklanka
mleka1,5 łyżeczki
sodki1
cukier waniliowy lub kilka kropel
owocowego aromatuszczypta
soliSkładniki na
czekoladową piankę3
białkaszczypta
soli1/3 szklanki
cukru pudru1
budyń śmietankowy lub 1 łyżka
mąki ziemniaczanej1,5-2 łyżeczki
kakao holenderskiegoNadzienieokoło 1kg
rabarbaru (dorzuciłam do
rabarbaru 2 łyżki czerwonej
borówki dla koloru)4 łyżki
cukruPrzygotowanieZaczynamy od
rabarbaru - myjemy i kroimy w kostkę. Na dużą patelnię lub do rondla wlewamy około 1/4 szklanki
wody. Ustawiamy średni płomień. Sypiemy na środek naczynia 4 łyżki
cukru, tak, co sprawia, że
woda krąży wokół
cukru (to zapobiega intensywnej karmelizacji) i czekamy aż
cukier zacznie robić się
bursztynowy. Natychmiast dodajemy
rabarbar i mieszamy. Utrzymujemy do momentu, jak
rabarbar odda kolor, lekko zmięknie, ale się nie rozpadnie. Odstawiamy do wystudzenia. Dodałam do masy rabarbarowej 2 łyżki kwaskowej
borówki czerwonej (przemycam ją do dań, bo ma wspaniałe właściwości na metabolizm a jest co trawić, choćby tłuszcz w cieście, bez którego placek nie byłby, niestety, taki smaczny.
Mąkę mieszamy z
sodką,
cukrem waniliowym i
solą.
Żółtka krótko miksujemy z
cukrem. Dodajemy rozdrobnione
masło i miksujemy do połączenia. Wlewamy połowę
mleka i delikatnie wyrabiamy robotem. Dodajemy sypkie składniki, resztę
mleka i chwilę miksujemy. Ciasto jest dosyć gęste, ale kremowe. Rozkładamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia (zaoszczędzimy sobie wysiłku przy szorowaniu formy, zmywając jedynie z łatwością tłuszcz, który przenika jednak przez papier). Ciasto posypujemy przez siteczko jedną łyżeczką
mąki, co zapobiegnie rozmiękczeniu ciasta. Wykładamy nań masę
rabarbarową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (półka góra-dół) i zabieramy się do robienia czekoladowej pianki. Ubijamy
białka ze szczyptą
soli. Kiedy piana jest już naprawdę porządnie utrzepana - na sztywno, dodajemy
cukier puder porcjami i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy
budyń i
kakao - miksując od tej chwili, jak najkrócej, tylko do połączenia składników, jak w
biszkopcie). Wylewamy na
rabarbarową masę i szybko wkładamy do piekarnika. Ciasto się piecze około 50-60 minut, w temperaturze 180 stopni. Gorąco polecam pulchny placek z
rabarbarem i kruszonką