ßßß Cookit - przepis na Kruszaniec/Skubaniec

Kruszaniec/Skubaniec

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy już jakiś czas temu. Wpis pojawił się już na moim blogu, ale zdjęcia były niezbyt dokładne, a poza tym to wygląda o wiele lepiej i mimo tego samego przepisu to smakowało o wiele lepiej. Podobno piekę już lepiej od swojej mamy, ale nie mi to oceniać. Jestem pewna, że takie ciacho każdemu z Was posmakuje :)
Składniki: na ciasto:
3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka sodki
3 żółtka
1 kostka margaryny
2 łyżki śmietany
około 2 łyżek kakao na pianę:
białka z dodanych do ciasta żółtek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
owoce:
uprażone jabłka (2kg)
torebka cukru waniliowego
kruszonka:
mąka
cukier puder
masło
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i wbijamy żółtka. Wkładamy pokrojoną w kostkę margarynę i wsypujemy resztę składników (kakao pomijamy) potrzebnych do ciasta. Całość zagniatamy.
Kroimy ciasto na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Porządnie zagniatamy. Odstawiamy na 40 min do zamrażalki.
Do miski wlewamy białka, wsypujemy cukier, mąkę i miksujemy na puszystą pianę.
Blachę wykładamy papierem. Pierwszą część ciasta (jasną) ścieramy na grubych oczkach, a następnie ścieramy masę z dodatkiem kakao.Wykładamy owoce. Smarujemy wszystko ubitą pianą i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/08/kruszaniecskubaniec.html