Wykonanie

Przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy już jakiś czas temu. Wpis pojawił się już na moim blogu, ale zdjęcia były niezbyt dokładne, a poza tym to wygląda o wiele lepiej i mimo tego samego przepisu to smakowało o wiele lepiej. Podobno piekę już lepiej od swojej mamy, ale nie mi to oceniać. Jestem pewna, że takie ciacho każdemu z Was posmakuje :)Składniki: na ciasto:3,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
sodki3
żółtka1 kostka
margaryny2 łyżki
śmietanyokoło 2 łyżek
kakao na pianę:
białka z dodanych do ciasta
żółtek1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru pudruowoce:uprażone
jabłka (2kg)torebka
cukru waniliowegokruszonka:
mąkacukier pudermasłoPrzygotowanie:Na stolnicę wsypujemy
mąkę, robimy zagłębienie i wbijamy
żółtka. Wkładamy pokrojoną w kostkę
margarynę i wsypujemy resztę składników (
kakao pomijamy) potrzebnych do ciasta. Całość zagniatamy.Kroimy ciasto na dwie części i do jednej dodajemy
kakao. Porządnie zagniatamy. Odstawiamy na 40 min do zamrażalki.Do miski wlewamy
białka, wsypujemy
cukier,
mąkę i miksujemy na puszystą pianę.Blachę wykładamy papierem. Pierwszą część ciasta (jasną) ścieramy na grubych oczkach, a następnie ścieramy masę z dodatkiem
kakao.Wykładamy
owoce. Smarujemy wszystko ubitą pianą i posypujemy kruszonką.Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego!

