Wykonanie
Bardzo fajne lekkie,
czekoladowe ciasto z delikatna pianką.Składniki:4
żółtka3/4 szklanki drobnego
cukru1 szklanka
mleka1,5 szklanki
mąki (przesiana)1/2 szklanki
oleju2 łyżki
kakao2 łyżeczki
sodyszczypta
soliPianka:4
białka temp. pokojowa1 łyżka
cukru waniliowego4 łyżki
cukruPolewa:100 g
mlecznej czekolady1 łyżka
mlekaForemka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Żółtka ubijamy z
cukrem do momentu aż masa
zrobi się jasno
żółtka a
cukier się rozpuści. Następnie ubijając na najniższych obrotach, cienkim strumykiem wlewamy
olej a gdy wszystko się połączy dodajemy na przemian
mąkę wymieszaną z
kakao i
sodą, i
mleko. Ubijamy chwilę do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika. Ubijamy
białka na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce
cukru. Ubijamy do rozpuszczenia
cukru. Piane przekładamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Studzimy.
Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do miski, wlewamy
mleko i stawiamy nad garnkiem z gotującą się
wodą, rozpuszczamy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta.