ßßß
Bardzo fajne lekkie, czekoladowe ciasto z delikatna pianką.Składniki:4 żółtka3/4 szklanki drobnego cukru1 szklanka mleka1,5 szklanki mąki (przesiana)1/2 szklanki oleju2 łyżki kakao2 łyżeczki sodyszczypta soliPianka:4 białka temp. pokojowa1 łyżka cukru waniliowego4 łyżki cukruPolewa:100 g mlecznej czekolady1 łyżka mlekaForemka 25x20 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaŻółtka ubijamy z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasno żółtka a cukier się rozpuści. Następnie ubijając na najniższych obrotach, cienkim strumykiem wlewamy olej a gdy wszystko się połączy dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z kakao i sodą, i mleko. Ubijamy chwilę do połączenia składników. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 30 minut. Wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika. Ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy do rozpuszczenia cukru. Piane przekładamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do miski, wlewamy mleko i stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczamy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta.