ßßß

Ciasto:5 jajek80 g cukru80 g mąki2 łyżki kakao2 łyżki olejuBiałka oddzielić od żółtek i ubić pianę ze szczyptą soli.Żółtka utrzec z łyżką cukru na kremową masę. Ciągle ucierając, połączyć z resztą cukru i przesianą mąką. Delikatnie wymieszać łyżką z pianą z białek.Masę podzielić na pół. Jedną cześć połączyć z kakao i olejem. Obie masy nałożyć do torebek. Wyciskać paskami na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Widelcem lekko połączyć oba ciasta (chociaż nie koniecznie). Piec 10-15 minut w 220 stopniach (ja piekłam 10 minut i to w zupełności wystarczyło, 15 minut byłoby za długo).
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, ostrożnie zdjąć papier, biszkopt zrolować razem ze ściereczką i wystudzić.
Masa:200 g czekolady12 g żelatyny2 żółtka400 ml kremówki (ja dałam 280 ml elmlea double i 120 ml elmlea light)cukier waniliowy2 łyżeczki aromatu pomarańczowegoCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z cukrem waniliowym również na parze. Gdy zgęstnieją, dodać czekoladę i aromat pomarańczowy. Na koniec połączyć z rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody żelatyną.Zimną kremówkę ubić, a potem wymieszać z wystudzonym kremem czekoladowym. wstawić do lodówki na około 20 minut.
Biszkopt ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem i zawinąć. Schładzać w lodówce przez około 2 godziny.