Wykonanie

Jest maj i stragany uginają się od główek
młodej kapusty. Któż jej nie lubi o tej
porze roku. Jednak trzeba się z nią odpowiednio obchodzić, by nam nie zaszkodziła. Trzeba poobrywać z grubsza wszystkie zielone liście - niestety napakowane nawozami.
Kapusty pędzone w szklarniach wyglądają pięknie, ale to raj dla oczu a nie koniecznie dla żołądka. Można jednak ustrzec się zagrożeń - wypłukać porządnie, odlać pierwszą
wodę, jak tylko się zagotuje. Warto dodawać
ziołowe przyprawy, łagodzące niepożądane objawy. Uległam pokusie, bo bardzo lubię delikatną, szybko gotującą się
kapustę i myślę też, że taki obiadek kilka
razy w miesiącu, nie
zrobi nam krzywdy.przepis na pyszne kopytka tutajSkładniki1 główka
młodej kapusty1-2
kiełbaski lub kawałek innej wędzonki (opcjonalnie)1
cebula1-2 pazurki
czosnkuokoło 0,75 l
wody2 - 3 łyżeczki
cukruocet winny lub balsamiczny2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegozioła prowansalskie1 łyżka
papryki słodkiej mielonej2-3 łyżki
oleju do smażenia
sól i
pieprzPrzygotowanie
Kapustę kroimy na drobno, solidnie płuczemy w durszlaku pod bieżącą
wodą i zagotowujemy w 0,5 litra
wody. Kiedy zawrze, mieszamy, odsączamy w durszlaku, pozbywając się ewentualnej chemii i ponownie zalewamy
wodą (około 1 szklanki). Dorzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie,
cukier, płaską łyżeczkę
soli i gotujemy około 5 minut. W tym czasie podsmażamy na
oleju pokrojoną w kostkę
cebulę, dodając pod koniec rozdrobniony
czosnek ,
paprykę,
sól,
zioła prowansalskie i chwilkę dusimy, by nie przypalić
czosnku i przypraw. Do
kapusty, pod koniec gotowania, wlewamy kilka łyżek
octu winnego lub 2 łyżki balsamicznego oraz dorzucamy wędzonkę. Dodajemy do
cebulki 1 płaską łyżkę
mąki pszennej i mieszamy. Rozprowadzamy kilkoma łyżkami
wody z gotującej się
kapusty i wszystko razem łączymy, chwilę mieszając całość i próbując, korygujemy smak (zawsze na końcu dodaje świeżo zmielony
pieprz).
Kapustę gorącą możemy wkładać do wyparzonych słoiczków. Świetnie się zawekuje i będzie służyć na kilka dni jako apetyczny dodatek do głównych dań.
Młoda kapusta wyjątkowo smakuje z kopytkami, których również warto zrobić nieco więcej, by odpocząć w najbliższym okresie od garów, bo w nadmiarze, nawet pasja gotowania, może się przejeść.