Wykonanie
Kurczak w sosie
paprykowym nie rozpada się. Jest bardzo miękki i smaczny. Polecam!!!Składniki:kilka nóżek i skrzydełek lub porcjowany
kurczak2 łyżki
octu balsamicznego1/4 szklanki
wina lub
octu winnego2 łyżki powideł2 łyżki
oleju1
cebula3 pazurki
czosnku3-4
grzyby suszone lub świeżepłaska łyżka
słodkiej paprykizioła prowansalskieliść laurowyszczypta
pieprzu cayenne lub
pieprzu czarnegosólWykonanieW przeddzień marynujemy posolonego
kurczaka, dodając do niego powidła,
wino,
ocet balsamiczny i
olej. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Mieszanina tych składników wspaniale kruszy
mięso, nie tylko drobiowe. Na drugi dzień rumienimy krótko
kurczaka (pod przykryciem - nie dopuszczając do pryskania we wszystkich kierunkach), dolewamy szklankę
bulionu warzywnego lub
wody, dodajemy pokrojoną
cebulę, posiekany
czosnek,
liść laurowy,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
paprykę i rozdrobnione
grzyby. Dusimy maksymalnie przez 30 minut. Na koniec zagęszczamy, rozpuszczając w niewielkiej ilości zimnej
wody płaską łyżkę
mąki i łączymy z resztą sosu.
Mięso nie musi być poddawane długotrwałej obróbce termicznej, żeby było miękkie. Jest wiele cudownych substancji, które skracają czas przygotowań. Można dusić
mięso w jabłkach, w
winie, czy z dodatkiem
konfitury z czerwonej
borówki.
Kurczak w sosie
paprykowym nie rozpada się a jest bardzo miękki i smaczny.
Papryka i
grzyby oprócz aromatu dopełniają reszty. Powidła to mój sekretny składnik, obowiązkowy w wielu daniach - na słodko, kwaśno, czy słono.
Kurczak w sosie
paprykowym nie rozpada się. Jest bardzo miękki i smaczny. Polecam!!!Składniki:kilka nóżek i skrzydełek lub porcjowany
kurczak2 łyżki
octu balsamicznego1/4 szklanki
wina lub
octu winnego2 łyżki powideł2 łyżki
oleju1
cebula3 pazurki
czosnku3-4
grzyby suszone lub świeżepłaska łyżka
słodkiej paprykizioła prowansalskieliść laurowyszczypta
pieprzu cayenne lub
pieprzu czarnegosólWykonanieW przeddzień marynujemy posolonego
kurczaka, dodając do niego powidła,
wino,
ocet balsamiczny i
olej. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Mieszanina tych składników wspaniale kruszy
mięso, nie tylko drobiowe. Na drugi dzień rumienimy krótko
kurczaka (pod przykryciem - nie dopuszczając do pryskania we wszystkich kierunkach), dolewamy szklankę
bulionu warzywnego lub
wody, dodajemy pokrojoną
cebulę, posiekany
czosnek,
liść laurowy,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
paprykę i rozdrobnione
grzyby. Dusimy maksymalnie przez 30 minut. Na koniec zagęszczamy, rozpuszczając w niewielkiej ilości zimnej
wody płaską łyżkę
mąki i łączymy z resztą sosu.
Mięso nie musi być poddawane długotrwałej obróbce termicznej, żeby było miękkie. Jest wiele cudownych substancji, które skracają czas przygotowań. Można dusić
mięso w jabłkach, w
winie, czy z dodatkiem
konfitury z czerwonej
borówki.
Kurczak w sosie
paprykowym nie rozpada się a jest bardzo miękki i smaczny.
Papryka i
grzyby oprócz aromatu dopełniają reszty. Powidła to mój sekretny składnik, obowiązkowy w wielu daniach - na słodko, kwaśno, czy słono.