Wykonanie
Witam kochani, zwłaszcza Tych z Was, którzy cenicie sobie, od czasu do czasu kawałek pysznego mięsiwa. Dzisiaj wracam do świątecznych przepisów. Został mi jeszcze do przekazania mój sposób na rumiany soczysty karczek. Receptura jest bardzo prosta a efekt znakomity.Bardzo polecam!

Składniki na około 1kilogram
karkówki
Marynata do
karkówki1 łyżeczka z brzuszkiem
soli1-2 ząbki drobno posiekanego
czosnku1-2
liście laurowe i 3-4 ziarna ziela ang, zmielonego w młynku lub roztartych w moździerzu2 łyżeczki
musztardy1-2 łyżeczki
miodu30-50 ml
octu winnego lub z
jabłek1 płaska łyżeczka suszonego rozdrobnionego
rozmarynu (można go wrzucić do młynka) lub kilkanaście świeżych posiekanych listków1 łyżeczka
ziół prowansalskichpłaska łyżeczka
papryki słodkiej mielonejszczypta
pieprzu Cayenne lub świeżo zmielonego
pieprzu czarnegoPrzygotowaniePrzepis na filmieWszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie i polewam nią umyte osuszone
mięso. Masuję dokładnie i nakłuwam solidnie na wylot patyczkiem od szaszłyka. Dzięki temu
mięso lepiej skruszeje i dobrze przejdzie
przyprawami. Odstawiam pod przykryciem do lodówki na 12 godzin.Piekę
mięso bez obsmażania przez pierwsze 30 minut w temperaturze 190-195 stopni C, grzałka góra-dół (karczek jest tłusty i włożony do silnie rozgrzanego piekarnika szybko zetnie się po wierzchu a tłuszcz nie da ujść sokom, zaś chude
mięso warto podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni)Obniżam temperaturę do 180 stopni C. Obracam karczek na drugą stronę - możecie go przy okazji polewać sosem, który się zbiera w rynience, ale jak tego nie zrobicie w przypadku
karkówki też będzie dobrze. Piekę jeszcze kilka minut do zrumienienia. Przykrywam karczek wierzchnią rynienką i piekę kolejne mniej więcej 30 minut. Po wystudzeniu
wędlina jest idealna- mięciutka, pyszna i pięknie się kroi.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika