Wykonanie

Składniki
polędwiczki wieprzowe, 2 sztuki
oliwa, 4 łyżki
ocet winny, 1 łyżka
miód, 2 łyżeczki
musztarda Dijon, 1 łyżeczka
zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
papryka słodka, 1 łyżeczka
papryka ostra wędzona, 1 i 1/2 łyżeczki
sól morska,
pieprz czarny świeżo mielony
liście laurowe, 2 sztuki
cebula, 1 sztuka
czosnek, 1 duży ząbek
musztarda francuska, 3-4 łyżeczki
piwo jasne miodowe (w temperaturze pokojowej), 500 mlSposób przygotowania
Polędwiczki umyć, usunąć białe błonki i dokładnie osuszyć.Przygotować marynatę z:
oliwy,
octu,
miodu,
musztardy Dijon,
ziół,
papryki słodkiej i ostrej oraz
soli i
pieprzu.
Polędwiczki dokładnie w niej obtoczyć. Dodać
liście laurowe. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny.Kolejnego dnia krótko odsmażyć z każdej strony. Przełożyć na talerz. 3/4
cebuli pokroić w piórka, resztę w kosteczkę.
Czosnek również drobno posiekać. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć krążki
cebuli. Na nich położyć
mięso. Zalać
piwem mniej więcej do 1/3 wysokości polędwiczek.
Mięso posmarować
musztardą francuską, posypać
cebulką i
czosnkiem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić na funkcję góra-dół.
Polędwiczki piec 18-25 minut (po 25 minutach
mięso będzie dobrze wysmażone).