ßßß Cookit - przepis na Grzybowa soczewica z kurczakiem

Grzybowa soczewica z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna propozycja obiadowa dla osób dbających o zdrową dietę. Soczewica ma mnóstwo wartości odżywczych: białka, potasu oraz kwasu foliowego i z powodzeniem zastępuje węglowodanowe dodatki np. makaron. Świetnie nadaje się dla sportowców po wysiłku fizycznym.
Składniki:
50g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki)
biała
cebula
1-2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
500g piersi lub polędwiczek z kurczaka
3 gałązki selera naciowego
szklanka zielonej ciecierzycy (suchej)
sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu rzez około 30-40 minut. Wywar zachowujemy.
W garnku rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki z czosnkiem i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy posiekany seler naciowy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy szklankę suchej soczewicy. Całość podlewamy wywarem z gotowania grzybów wraz z grzybami. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25-30 minut (do miękkości soczewicy). W razie potrzeby możemy danie podlać wodą/bulionem. Możemy również wg gustu zaciągnąć danie łyżką mąki rozrobioną w mleku/wodzie.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/02/grzybowa-soczewica-z-kurczakiem.html