Wykonanie
Z przygotowywanych ostatnio dań (zupy z
ciecierzycy i
ryżu z
dynią) zostało mi trochę ugotowanej
ciecierzycy i kawałek dyni. Postanowiłam je połączyć w pastę do
chleba. Akurat wieczorem piekłam
chleb, więc wykorzystałam ten fakt i do piekarnika dołożyłam pokrojony w kostkę, lekko posolony i polany
olejem kawałek dyni (piekłam ją 15 minut w temperaturze 200 stopni). Pasta nam zasmakowała i na pewno ją jeszcze powtórzymy...Składniki:1 szkl ugotowanej
ciecierzycy3/4 szkl upieczonej dyniszczypta
soli1 duży ząbek
czosnku, zmiażdżony2-3 łyżki
oleju rzepakowego (używam nierafinowanego, bio)
Ciecierzycę miksuję w malakserze, dodaję
dynię, a następnie
sól,
czosnek oraz
olej. Miksuję na gładką masę. Przekładam do słoiczka.Pastę należy trzymać w lodówce. Zużyć do 1 tygodnia.