ßßß
 
            
         Z przygotowywanych ostatnio dań (zupy z ciecierzycy i ryżu z dynią) zostało mi trochę ugotowanej ciecierzycy i kawałek dyni. Postanowiłam je połączyć w pastę do chleba. Akurat wieczorem piekłam chleb, więc wykorzystałam ten fakt i do piekarnika dołożyłam pokrojony w kostkę, lekko posolony i polany olejem kawałek dyni (piekłam ją 15 minut w temperaturze 200 stopni). Pasta nam zasmakowała i na pewno ją jeszcze powtórzymy...Składniki:1 szkl ugotowanej ciecierzycy3/4 szkl upieczonej dyniszczypta soli1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony2-3 łyżki oleju rzepakowego (używam nierafinowanego, bio)Ciecierzycę miksuję w malakserze, dodaję dynię, a następnie sól, czosnek oraz olej. Miksuję na gładką masę. Przekładam do słoiczka.Pastę należy trzymać w lodówce. Zużyć do 1 tygodnia.
Z przygotowywanych ostatnio dań (zupy z ciecierzycy i ryżu z dynią) zostało mi trochę ugotowanej ciecierzycy i kawałek dyni. Postanowiłam je połączyć w pastę do chleba. Akurat wieczorem piekłam chleb, więc wykorzystałam ten fakt i do piekarnika dołożyłam pokrojony w kostkę, lekko posolony i polany olejem kawałek dyni (piekłam ją 15 minut w temperaturze 200 stopni). Pasta nam zasmakowała i na pewno ją jeszcze powtórzymy...Składniki:1 szkl ugotowanej ciecierzycy3/4 szkl upieczonej dyniszczypta soli1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony2-3 łyżki oleju rzepakowego (używam nierafinowanego, bio)Ciecierzycę miksuję w malakserze, dodaję dynię, a następnie sól, czosnek oraz olej. Miksuję na gładką masę. Przekładam do słoiczka.Pastę należy trzymać w lodówce. Zużyć do 1 tygodnia.