Wykonanie
Ciecierzyca,
cieciorka,
groch włoski... To pyszne,
strączkowe warzywo wciąż mnie urzeka :) Z tych wdzięcznych ziarenek można wyczarować pożywną zupę, pyszny pasztet,
sałatkę, a nawet przepyszną przekąskę w postaci złocistych, chrupiących kuleczek. Tak przygotowana
ciecierzyca idealnie sprawdzi się jako alternatywa dla niezdrowych
chipsów czy paluszków, zajadanych często podczas oglądania wciągającego filmu. Smak pieczonej
cieciorki możecie dowolnie zmieniać kombinując z
przyprawami. Dziś jedna z klasycznych, prostych wersji - z
papryką i
czosnkiem. Chrupcie na zdrowie :)
Składniki:1 puszka
ciecierzycy (400 g)1 łyżka
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
czosnku granulowanegoszczypta
chilisól (do smaku)
Ciecierzycę odsączyć na sicie. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pozostawić na chwilę do obeschnięcia.
Ciecierzycę przesypać do miski, dodać
olej i
przyprawy, wymieszać. Ziarna przesypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka góra-dół). Piec przez ok. 30 minut do zarumienia. W trakcie pieczenia dwukrotnie przemieszać
cieciorkę. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!