Wykonanie

Jakoś 2 tyg. temu w kuchennych rewolucjach pojawiły się kotlety
rybne . Przypomniałem sobie jak dawno ich nie jadłem, wiec naszła mnie ochota na zrobienie ich samemu. Trochę czekania na
świeżego dorsza prosto z morza się opłaciło. Swoją
drogą, jak będziecie w Łebie i będziecie
mieli ochotę zakupić świeżą
rybę, szukajcie kutrów - " Świeże
rybki od Pająka".

Składniki :- kilka
filetów dorsza- 1
marchewka- 0,5
pietruszki w korzeniu- 20 dkg
boczku świeżego- 1
bułka- 2
jajka- 2 ząbki
czosnku- 3
cebule dymki-
pietruszka zielona-
bułka tarta do panierki-
sól,
pieprz-
olej do smażenia

Przygotowanie :1.
Rybę dokładnie myjemy i ściągamy skórę. Staramy się też jak najdokładniej wybrać wszystkie wyczuwalne ości.2.
Bułkę namaczamy w
mleku.3. Na patelni podsmażamy pokrojoną
cebulę dymkę.4. Do maszynki wrzucamy przygotowaną
rybę,
boczek,
marchewkę, podsmażoną i ostudzoną
cebulę,
pietruszkę w korzeniu, kilka liści zielonej
pietruszki oraz odsączoną
bułkę.5. Do
mięsa dodajemy
jajka i przyprawiamy do smaku.

6. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy.7. Z przygotowanego
mięsa formujemy kotleciki tak jak na normalne kotlety mielone i obtaczamy w
bułce tartej.8. Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy przygotowane kotlety.9. Smażymy równo z obu stron i po usmażeniu wkładamy na chwilę do jakiegoś naczynia z przykryciem, aby kotlety "doszły".S M A C Z N E G O ! ! !
