Wykonanie
Dietetycy uznają, iż
kiełki zawierają dużo większe stężenie cennych witamin i minerałów aniżeli same warzywa. To właśnie
kiełki uznawane są za prawdziwą bombę witaminową. W ich składzie znajdziemy zbiór witamin z grupy B, A, C, E oraz H. Do tego znajdują się w nich ogromne pokłady błonnika, żelaza, cynku, selenu, potasu i magnezu.
Kiełki to tez bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Nikt nie ma chyba wątpliwości, że to właśnie
kiełki są tym składnikiem każdej potrawy, które dostarczają organizmowi pełen komplet wartości odżywczych. Właśnie dlatego warto je spożywać każdego dnia, pod różną postacią.
Kiełki można dodawać do dań obiadowych, świetnie sprawdzą się też jako dodatek na kanapki. Coraz częściej wykorzystuje się je również do sałatek.Właśnie kilka tego rodzaju propozycji pragniemy wam przekazać, byście docenili ich walory nie tylko smakowe, ale i zdrowotne. Pamiętajmy przy tym, że
kiełki można z łatwością samodzielnie hodować w domu i zawsze
mieć je pod ręką. Są doskonałym źródłem energii, wzmacniają odporność i jak twierdzą specjaliści z poradni dietetycznej w Warszawie, doskonale wpływają na proces skutecznego odchudzania.Pierwsza propozycja to letnia
sałatka zielona, której przyrządzenie nie wymaga jakiś szczególnie wyszukanych produktów. To przede wszystkim
sałata lodowa, zielony
ogórek,
szczypior,
koper,
kiełki rzodkiewki oraz
jogurt naturalny, łyżeczka
musztardy,
pieprz i
sól.Wszystkie składniki należy drobno pokroić natomiast
szczypior,
koper,
sól,
pieprz oraz
musztardę należy połączyć z
jogurtem naturalnym. Całość wymieszać z
zieleniną i odstawić na 10 minut. Tak przyrządzona
sałatka wyśmienicie smakuje z pieczonymi
ziemniakami w ziołach, bo pamiętajmy, że dopóki do
ziemniaków nie dodamy tłustego sosu, nie będą one tuczące.Druga propozycja jest nieco bardziej wyszukana. To
sałatka na bazie
kiełków soi,
ananasa i
żółtego sera. Do smaku można dodać też ząbek
czosnku oraz
natkę pietruszki oraz obowiązkowo
sól i
pieprz. Wszystkie składniki drobno kroimy i łączymy a całość polewamy odrobiną
soku z ananasa.