ßßß Cookit - przepis na Jajka w wiosennym sosie

Jajka w wiosennym sosie

nazwa

Wykonanie

Jajka można podawać na wiele sposobów.Szczególne bogactwo przepisów towarzyszy nam w okresie Wielkanocnym.No cóż, jest to symbol tych świąt i jajka muszą być.Przygotowałam kilka propozycji podania jajek/nie tylko od święta /,a oto jedna z nich .
Jajka ugotowane na twardo w wiosennym sosie śmietankowym to aromatyczna i smaczna przekąska na wielkanocny stół.To także prosta i elegancka kolacja,lub śniadanie.Wystarczy wprowadzić kilka typowo wiosennych składników by poczuć zapach i smak wiosny.To rzodkiewka, świeży ogórek, szczypiorek i kiełki rzodkiewki nadają jajkom oryginalnego smaku i świeżego,wiosennego wyglądu.
Składniki:
4 jaja
2 łyżeczki musztardy chrzanowej
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 mały, świeży ogórek
rzodkiewka
kiełki rzodkiewki
szczypiorek
kilka liści sałaty
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo ,włożyć na chwilę do zimnej wody, po czym obrać i przekroić na połówki. Śmietanę połączyć z jogurtem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ogórek pokroić drobną kosteczkę ,szczypiorek drobno posiekać.Wymieszać z sosem śmietanowo-jogurtowym.Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty,ułożyć na nich połówki jajek/żółtkiem do spodu/,polać sosem i udekorować plasterkami ogórka,rzodkiewek i kiełkami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/jajka-w-wiosennym-sosie.html