Wykonanie
            O zaletach 
kaszy kuskus mówi się od dawna. Ma delikatny smak i jest łatwa w przygotowaniu – wystarczy zalać ja wrzątkiem i odczekać kilka minut. Co więcej, 
kasza kuskus świetnie nadaje się jako dodatek do dań obiadowych jak i deserów. Jest lubiana przez dzieci za miękkość i smak oraz dorosłych, również dzięki właściwościom odżywczym. Trzeba zaznaczyć, że 
kasza kuskus to bogactwo 
białka, błonnika i co ważne, ma bardzo mało kalorii. 
Kasza kuskus powstaje z pszenicy durum. Niegdyś był to materiał odpadowy powstały w wyniku mielenia pszenicy. Dzisiaj jest to pełnowartościowy produkt, który specjalnie produkuje się granulując pszenicę i dodając do niej 
wodę.Dania z 
kaszą kuskus polecane są wszystkim tym, którzy nie maja czasu na skrzętne przygotowywanie posiłków. To również dobry produkt dla wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie i dostarczanie niezbędnych składników odżywczych. To wreszcie idealny składnik nadający się podczas stosowania diety odchudzającej – w poradni dietetycznej w Warszawie możemy dowiedzieć się, że 
kuskus zawiera tylko 1 gram tłuszczu. Dietetycy zalecają tego rodzaju 
kaszę także osobom, które cierpią na schorzenia układu pokarmowego bowiem 
kuskus jest niezwykle łagodny dla żołądka a przy tym bardzo sycący.Dzisiaj proponujemy wam przygotowanie szybkiej sałatki z 
kuskusem, która idealnie nadaje się jako dodatek do dania obiadowego jak i na sycącą aczkolwiek lekką kolację. Do przyrządzenia sałatki potrzebne nam będzie jedno opakowanie 
kaszy kuskus, jedna zielona oraz 
czerwona papryka, kilka 
oliwek, 
pomidory z puszki, 
natka pietruszki, 
oliwa z oliwek oraz 
sól i 
pieprz. Wszystkie składniki należy drobno posiekać i połączyć a następnie zalać 
oliwą z oliwek doprawioną 
solą i 
pieprzem, do smaku można dodać kilka listków 
mięty. Tak przyrządzoną 
sałatkę dobrze jest odstawić na dobę do lodówki.Inny przepis dotyczy deseru. Aby go przyrządzić potrzebna będzie jedno opakowanie 
kaszy kuskus, pudełko 
malin, 
śmietana 30%, 
serek mascarpone oraz dwie łyżki 
cukru. Na dno miseczki należy wsypać przyrządzony wcześniej 
kuskus, na wierzch ułożyć umyte 
maliny. Na całość nalży wyłożyć 
śmietanę ubitą z 
cukrem i 
serkiem mascarpone a na koniec posypać niewielką ilością pozostałej 
kaszy kuskus. Deser można przybrać 
malinami i listkiem 
mięty.