ßßß Cookit - przepis na Piersi z kurczaka z nadzieniem serowym

Piersi z kurczaka z nadzieniem serowym

nazwa

Wykonanie

Dziś prosty „poświąteczny” obiad – kotlety drobiowe faszerowane serem i nie tylko.
Dobre takie kotleciki i do tego można wykorzystać jako farsz pozostałości „poświąteczne” – u mnie okruchy serów żółtych i pleśniowych, marynowaną paprykę i natkę pietruchy.
Składniki:
pierś z kurczaka – 3 szt,
ser żółty – 3 plasterki,
ser pleśniowy Cordon Bleu – 30 g,
pietruszka natka – 1/2 pęczka,
papryka marynowana – 3 paski,
bułka tarta – 3 łyżki,
mąka pszenna – 3 łyżki,
jajko – 1 szt,
olej do smażenia,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Mięso opłukać. Każdą pierś przeciąć tworząc kieszonkę. Delikatnie rozbić tłuczkiem, żeby kotlety nie były za grube. Część natki umyć i posiekać. W każdą kieszonkę nałożyć plasterek żółtego sera, kawałek sera z niebieską pleśnią, pasek papryki oraz trochę posiekanej natki. Jajko wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przygotować naczynia z mąką i bułką. Każdego kotleta panierować w mące, jajku a potem w bułce. Solić i układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na małym ogniu najpierw w z jednej strony a potem delikatnie obracać i z drugiej. Uważać przy odwracaniu, jeśli byłyby problemy to można spiąć drewniana wykałaczką. Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/04/piersi-z-kurczaka-z-nadzieniem-serowym