Wykonanie
Dziś prosty „poświąteczny” obiad – kotlety drobiowe faszerowane
serem i nie tylko.
Dobre takie kotleciki i do tego można wykorzystać jako farsz pozostałości „poświąteczne” – u mnie okruchy
serów żółtych i pleśniowych, marynowaną
paprykę i
natkę pietruchy.
Składniki:
pierś z kurczaka – 3 szt,
ser żółty – 3 plasterki,
ser pleśniowy Cordon Bleu – 30 g,
pietruszka natka – 1/2 pęczka,
papryka marynowana – 3 paski,
bułka tarta – 3 łyżki,
mąka pszenna – 3 łyżki,
jajko – 1 szt,
olej do smażenia,
sól do smaku.Przygotowanie:
Mięso opłukać. Każdą pierś przeciąć tworząc kieszonkę. Delikatnie rozbić tłuczkiem, żeby kotlety nie były za grube. Część
natki umyć i posiekać. W każdą kieszonkę nałożyć plasterek
żółtego sera, kawałek
sera z niebieską pleśnią, pasek
papryki oraz trochę posiekanej
natki.
Jajko wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Przygotować naczynia z
mąką i
bułką. Każdego kotleta panierować w
mące,
jajku a
potem w
bułce. Solić i układać na patelni na rozgrzanym
oleju. Smażyć na małym ogniu najpierw w z jednej strony a
potem delikatnie obracać i z drugiej. Uważać przy odwracaniu, jeśli byłyby problemy to można spiąć drewniana wykałaczką. Smacznego.