Wykonanie
Tradycyjny Yorkshire
pudding z mięsnym nadzieniem to oczywiście eksperyment połączenia tradycyjnego angielskiego
puddingu i
mięsa w sosie z dipem z dyni. Efekt końcowy był bardzo fajny.Mam dwa przepisy na yorkshire
pudding: ten zaczerpnięty z internetu i tradycyjny.Z poniżej podanych składników przygotowałam 8 małych kokilków (8cm średnicy i 5 cm wysokości).Yorkshire
pudding:200g
mąki pszennej300ml
mleka4 większe lub 6 mniejszych
jajekPół łyżeczki
soliolej do pieczenia
Mięsne nadzienie:dwie podwójne
piersi kurczakadwie średniej wielkości
papryki (użyłam czerwoną i żółtą)jedna większa
cebulaokoło 200g salsy z dyni (jeden mniejszy słoik)około 50ml rzadkiej
śmietanyokoło 50ml gęstej
śmietany – ważne by
śmietany nie miały żadnych zagęstników i różnego rodzaju dodatków
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyopcjonalnie: tarty
ser żółtyW pierwszej kolejności przygotowałam „ciastka” zgodnie z oryginalnym przepisem, tj.W pierwszej kolejności wszystkie składniki wrzucamy do średniej wielkości miski i miksujemy bardzo dokładnie – do czasu aż uzyskamy jednolitą i gładką masę.Następnie miskę przykryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam ciasto na godzinę do lodówki.Naszykowałam 4 kokilki (małe żaroodporne miseczki o średnicy 8cm i wysokości 5cm) i do każdego z nich wlałam odrobinę
oleju na dno, tak by było przykryte tłuszczem.Do piekarnika wstawiłam kokilki i nastawiłam na grzanie na 230˚.Gdy piekarnik był nagrzany i minęłam godzina, wyjęłam miskę z lodówki i kokilki z piekarnika.Delikatnie zamieszałam łyżką w misce i wlałam ciasto do gorących kokilków do połowy wysokości kokilków.Kokilki pełne ciasta wstawiłam ponownie do piekarnika i zapiekałam przez 20 minut.W trakcie zapiekania nie wolno otwierać piekarnika, uderzać w piekarnik – wkoło piekarnika musi być spokój, by
puddingi mogły spokojnie wyrosnąć!Po upieczeniu
puddingów, wyłączyłam piekarnik a same
puddingi pozostawiłam w piekarniku na około 20 – 30 minut.Gdy yorkshire pudding’i stygły, zajęłam się przygotowaniem nadzienia.
Piersi kurczaka umyłam a następnie pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam na patelnię (z odrobiną
oleju z
kokosu) by podsmażyć.Gdy
mięso się smażyło, zajęłam się
papryką i
cebulą:
paprykę poszatkowałam w krótsze paseczki – około 1cm długości – wrzuciłam na patelnię, a
cebulę poszatkowałam w drobniejszą kostkę i dorzuciłam do smażącego się na patelni
kurczaka z
papryką.Gdy
cebula i
papryka zrobił się miękkie, dodałam wpierw cały słoik salsy z dyni i pozostawiłam do dalszego duszenia się składników.Następnie zdjęłam garnek z ognia i dodałam obie
śmietany oraz doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na bok by przestygło.Następnie w każdym pudding’u ścięłam wierzch, tak by powstały czapeczki i przy użyciu mniejszej łyżki nałożyłam
mięsno-warzywne nadzienie do środka – w przypadku
puddingów dla dzieci posypałam odrobiną tartego
sera żółtego.Piekarnik ponownie nagrzałam, tym razem do temperatury 150˚ i wstawiłam kokilki do piekarnika.Zapiekałam je przez około 15 minut.Po zapieczeniu wyjęłam i podałam na stół.Smacznego!Polecam inne przepisy na przystawki:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...