ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z pomidorkiem koktajlowym

Klopsiki z pomidorkiem koktajlowym

nazwa

Wykonanie

Mielone mięso daje szerokie pole do popisu. Dziś taki inny sposób na mielone – pyszne klopsiki z wkładką serowo-pomidorową.
Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe – 05 kg,
pomidorki koktajlowe – ok 12 szt,
ser gorgonzola – 15 dkg,
jajko – 1 szt,
bułka tarta – 6 łyżek,
śmietana kwaśna – 2 łyżki,
por – 1/2 szt,
maka wg potrzeby,
czosnek – 1 ząbek,
olej rzepakowy do smażenia,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
tymianek do smaku.
Przygotowanie:
Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki. Ser pokroić w grubą kostkę.
Do mięsa dodać śmietanę, jajko, bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku ziołami i solą a następnie dobrze wyrobić. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce aby bułka zmiękła. Brać w dłoń dłoń trochę mięsa, rozgniatać i na każdy kawałek nakładać kawałek sera i pomidorka. Formować kulki i obtaczać je w mące. Rozgrzać w rondlu z grubym dnem olej i obsmażyć klopsy ze wszystkich stron. Potem podlać wodą ( ok 2 szklanek), dodać pozostałe pomidorki oraz umytego pora i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawić sos do smaku.
Podawać z kaszą albo np. z sorgo. Jeśli ktoś lubi gęstszy sos można zaprawić mąką.
Źródło:http://galantyna.pl/2015/03/klopsiki-z-pomidorkiem-koktajlowym