Wykonanie
Mielone mięso daje szerokie
pole do popisu. Dziś taki inny sposób na mielone – pyszne klopsiki z wkładką
serowo-
pomidorową.

Składniki:
mięso mielone wieprzowo-wołowe – 05 kg,
pomidorki koktajlowe – ok 12 szt,
ser gorgonzola – 15 dkg,
jajko – 1 szt,
bułka tarta – 6 łyżek,
śmietana kwaśna – 2 łyżki,
por – 1/2 szt,
maka wg potrzeby,
czosnek – 1 ząbek,
olej rzepakowy do smażenia,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
tymianek do smaku.Przygotowanie:
Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki.
Ser pokroić w grubą kostkę.Do
mięsa dodać
śmietanę,
jajko,
bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawić do smaku
ziołami i
solą a następnie dobrze wyrobić. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce aby
bułka zmiękła. Brać w dłoń dłoń trochę
mięsa, rozgniatać i na każdy kawałek nakładać kawałek
sera i
pomidorka. Formować kulki i obtaczać je w
mące. Rozgrzać w rondlu z grubym dnem
olej i obsmażyć klopsy ze wszystkich stron.
Potem podlać
wodą ( ok 2 szklanek), dodać pozostałe
pomidorki oraz umytego
pora i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawić sos do smaku.Podawać z
kaszą albo np. z sorgo. Jeśli ktoś lubi gęstszy sos można zaprawić
mąką.