Wykonanie
Witam Was!Czy macie czasem takie dni, że nie macie pomysłu na obiad?Wiecie co robię w takich sytuacjach? Idę na targ i szukam inspiracji na straganach i stoiskach.I tak wpadłam na
cukinię i
szalotki, a więc na pyszne placki z ich udziałem!

Placki są delikatne, zielone od dodanych warzyw.Wybornie smakują z
sosem czosnkowym, jednak same równie dobrze się prezentują.Zapraszam!Składniki:2 niewielkie
cukiniepęczek
szalotek2
jajka4 łyżki
mąkibułka tartasól,
pieprzśmietanaczosnekWykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostawiamy na sitku aby odciekła z nadmiaru soku.
Szalotki myjemy i drobno siekamy.Następnie przekładamy
cukinię do miski, dodajemy
szalotki,
jajka,
mąkę,
przyprawy oraz
bułkę tartą.
Bułki dodajemy tyle, aby masa była zwarta. Dokładnie mieszamy.Smażymy najlepiej na teflonowej patelni, bez użycia
oleju, na rumiano.

Postanowiłam podać placki z
sosem czosnkowym - kilka ząbków
czosnku zblendowałam ze
śmietaną 18 % i
solą oraz
pieprzem.Smacznego!