ßßß
Placki są delikatne, zielone od dodanych warzyw.Wybornie smakują z sosem czosnkowym, jednak same równie dobrze się prezentują.Zapraszam!Składniki:2 niewielkie cukiniepęczek szalotek2 jajka4 łyżki mąkibułka tartasól, pieprzśmietanaczosnekWykonanie:Cukinie dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostawiamy na sitku aby odciekła z nadmiaru soku.Szalotki myjemy i drobno siekamy.Następnie przekładamy cukinię do miski, dodajemy szalotki, jajka, mąkę, przyprawy oraz bułkę tartą. Bułki dodajemy tyle, aby masa była zwarta. Dokładnie mieszamy.Smażymy najlepiej na teflonowej patelni, bez użycia oleju, na rumiano.
Postanowiłam podać placki z sosem czosnkowym - kilka ząbków czosnku zblendowałam ze śmietaną 18 % i solą oraz pieprzem.Smacznego!