ßßß
Wiersz staroświecki. ks. J. TwradowskiPomódlmy się w noc betlejemską,W Noc Szczęśliwego RozwiązaniaBy wszystko nam się rozplątało,Węzły, konflikty, powikłania.Oby się wszystkie trudne sprawyPorozkręcały jak supełkiWłasne ambicje i urazyZaczęły śmieszyć jak kukiełkiI oby w nas złośliwe jędzePozamieniały jak owieczkiA w oczach mądre łzy stanęłyJak na choince barwnej świeczkiBy anioł podarł każdy dramatAż do rozdziału ostatniegoKładąc na serce pogmatwaneJak na osiołka – kompres śnieguAby się wszystko uprościło,Było zwyczajne, proste sobie,By szpak pstrokaty, zagrypionyFikał koziołki nam na grobie.Aby wątpiący się rozpłakałNa cud czekając w swej kolejce,A Matka Boska cichych, ufnych,Jak ciepły pled wzięła na ręce.
filety śledziowe – 4 szt,buraczek ugotowany – 1 szt,jajka – 2 szt,jabłko – 1 szt,por – 1/2 szt,groszek konserwowy- 5 łyżek,chrzan – 1 łyżeczka,śmiwtana22% – 2 łyżki,sok z cytryny – do smaku,pieprz – do smaku,szczypiorek – do dekoracji.PRZYGOTOWANIE:Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki.Jajka ugotować na twardo.Jabłko obrać ze skórki. Posiekać drobno pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach buraczka i wymieszać ze śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko oraz posiekane jajka. Wymieszać całość ze śmietaną i doprawić do smaku sokiem z cytryny, chrzanem oraz pieprzem. Nie solić, bo śledzie oddadzą jeszcze sól – dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem. Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać szczypiorkiem. Smacznego.