Wykonanie
Inspirację znalazłam w wydawnictwie Rzeczpospolitej "Podróże kulinarne, kuchnia amerykańska...", jednak zwykłe naleśniki, podmieniłam na kukurydziane, dostosowując przepis do naszych dukanowskich realiów. Wyszło naprawdę pysznie.Z naleśnikami zaczęłam podróż " Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk ".

2
jajka4 łyżki
skrobi kukurydzianej (dałam pół na pół z
mąką kukurydzianą)3/4 szklanki
mlekaszczypta
soli150 g
wędzonego łososiapęczek
szczypiorku150 g odtłuszczonego kremowego
serkałyżeczka
chrzanusok z cytrynysól,
pieprzJajka wymieszać ze
skrobią i
solą, stopniowo dodawać
mleko, mieszając, aby w cieście nie powstały grudki. Usmażyć cienkie naleśniki i odstawić do wystygnięcia.Kilka łodyżek
szczypiorku zanurzyć, na moment, we wrzątku i natychmiast przelać zimną
wodą. Pozostały
szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z
serkiem i
chrzanem, doprawić
sokiem z cytryny,
pieprzem i
solą. Połowę nadzienia rozsmarować na naleśnikach, obłożyć
łososiem i rozsmarować resztę. Zwinąć naleśniki, przekroić na pół i każdą połówkę przewiązać łodyżką
szczypiorku.Smacznego!