Wykonanie
Kto nie lubi tego
ostrego, zimnego smaku
buraczków z
chrzanem, który pasuje do bardzo wielu dańMy z mężem osobiście nie wyobrażamy sobie bez niej pasztetu, aczkolwiek często gości na naszym
stole jako surówka do pieczonego
kurczaka, czy też wszelkiego rodzaju dań gulaszowych.Składniki :6
buraków (te podłużne mają według mnie naprawdę rewelacyjny smak)1
jabłkochrzan (jeżeli nie masz takiego domowego,to postaraj się kupić sprawdzony)
sok z cytryny (około 4 łyżki)
sól,
pieprz i odrobina
cukru do smaku
Buraki gotuj w wodzie aż do miękkości. Trzeba bardzo uważać, aby ich nie rozgotować. Jeżeli nie masz szybkowaru, to niestety trochę to potrwa… Kiedy je odcedzisz i ostygną, obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Tak samo zetrzyj
jabłko.
Potem dopraw szczyptą
soli,
pieprzu i
cukru, wciśnij
sok z cytryny i dołóż
chrzan – na początek proponuję tak ze 3 czubate łyżeczki, wymieszaj całość i oceń, czy nie są za mdłe. Jak ocenisz, że są za mało ostre, dołóż go więcej (ja użyłam czterech czubatych i wyszły dość łagodne).