Wykonanie
Ostatnio obiło mi się o uszy/oczy hasło, które bardzo mi się spodobało:„Sezon na nie jedz tego, to jest na święta uważam za rozpoczęty”A skoro sezon na „nie jedz tego” się rozpoczął to rozpoczął się też sezon na wigilijne potrawy i życzenia. Dziś w ramach życzeń jeden z moich ulubionych wierszy ks. J. Twardowskiego a na dokładkę nowe wcielenie
śledzia.

Wiersz staroświecki. ks. J. TwradowskiPomódlmy się w noc betlejemską,W Noc Szczęśliwego RozwiązaniaBy wszystko nam się rozplątało,Węzły, konflikty, powikłania.Oby się wszystkie trudne sprawyPorozkręcały jak supełkiWłasne ambicje i urazyZaczęły śmieszyć jak kukiełkiI oby w nas złośliwe jędzePozamieniały jak owieczkiA w oczach mądre łzy stanęłyJak na choince
barwnej świeczkiBy anioł podarł każdy dramatAż do rozdziału ostatniegoKładąc na
serce pogmatwaneJak na osiołka – kompres śnieguAby się wszystko uprościło,Było zwyczajne, proste sobie,By szpak pstrokaty, zagrypionyFikał koziołki nam na grobie.Aby wątpiący się rozpłakałNa cud czekając w swej kolejce,A Matka Boska cichych, ufnych,Jak ciepły pled wzięła na ręce.
filety śledziowe – 4 szt,
buraczek ugotowany – 1 szt,
jajka – 2 szt,
jabłko – 1 szt,
por – 1/2 szt,
groszek konserwowy- 5 łyżek,
chrzan – 1 łyżeczka,śmiwtana22% – 2 łyżki,
sok z cytryny – do smaku,
pieprz – do smaku,
szczypiorek – do dekoracji.PRZYGOTOWANIE:
Filety śledziowe odsączyć z zalewy i zalać
wodą. Moczyć ok. 3 godzin. Następnie osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Jajka ugotować na twardo.
Jabłko obrać ze skórki. Posiekać drobno
pora, dodać starego na tarce o grubych oczkach
buraczka i wymieszać ze
śledziami. Dodać pokrojone w kosteczkę
jabłko oraz posiekane
jajka. Wymieszać całość ze
śmietaną i doprawić do smaku
sokiem z cytryny,
chrzanem oraz
pieprzem. Nie solić, bo
śledzie oddadzą jeszcze
sól – dosolić ewentualnie dopiero tuż przed podaniem. Wstawić na godzinę do lodówki. Dla dekoracji posypywać
szczypiorkiem. Smacznego.