ßßß Cookit - przepis na Yassa z kurczaka

Yassa z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Zacznę prawie jak „dobry wojak Szwejk”… mam znajomą, która na studiach mieszkała w akademiku a dwa pokoje dalej mieszkali studenci z Afryki. Jak to bywa w akademikach wszyscy często spotykali się w kuchni i wtedy wymieniali przepisami. Ten przepis dostała znajoma od studenta z Afryki, a ja od znajomej. Student nazywał tak przygotowanego kurczaka Yassa, więc pod taką też nazwą funkcjonuje to danie u nas w domu.
Ponieważ znając studenckie poczucie humoru obawiałam się znaczenia słowa „Yassa” … bo mogło się zdarzyć, że to np. słowo niecenzuralne, sprawdziłam – Yassa to rzeczywiście potrawa rodem z Afryki, tradycyjna potrawa z Senegalu i bardzo podobna do proponowanego przeze mnie dania. Oryginalna Yassa ma w składnikach więcej soku z cytryny, mniej musztardy a kurczak jest duszony nie obgotowywany. Tak przygotowanego kurczaka powinniśmy podawać z ryżem.
Składniki:
kurczak – 1 szt (1,7 kg),
cebula – 6 szt,
marchew – 2 szt,
seler naciowy – 2 szt,
cytryna – 2 szt,
Musztarda Kielecka delikatesowa – 2 łyżki,
Musztarda Kielecka chrzanowa – 2 łyżki
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
papryczka chilli – ½ szt,
szczypiorek – 1 pęczek
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kurczaka umyć, natrzeć solą i sokiem z jednej cytryny – przykryć folią i odstawić na godzinę. Ma stać w temperaturze pokojowej. Następnie zalać kurczaka wodą, dodać oskrobaną marchew, obranego selera naciowego i posolić. Gotować ok. 30 minut. Kiedy nie będzie już surowy, ale mięso jeszcze będzie twardawe wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać mięso z kości. Obrane mięso pokroić w kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, następnie podlać olejem i zeszklić. Dodać dwie łyżki musztardy delikatesowej i smażyć 2 minuty. Dolać trzy łyżki wywaru z kurczaka, potem dodać musztardę chrzanową i obrane z kurczaka mięso. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć razem do całkowitej miękkości mięsa. Dwie trzy minut przed końcem smażenia wcisnąć sok z drugiej cytryny. Przed podaniem posypać drobno posiekaną papryczką chilli i szczypiorkiem. Polecam bardzo smaczny kurczak.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/yassa-z-kurczaka