ßßß
Składniki:kurczak – 1 szt (1,7 kg),cebula – 6 szt,marchew – 2 szt,seler naciowy – 2 szt,cytryna – 2 szt,Musztarda Kielecka delikatesowa – 2 łyżki,Musztarda Kielecka chrzanowa – 2 łyżkisól do smaku,pieprz czarny do smaku,papryczka chilli – ½ szt,szczypiorek – 1 pęczekolej do smażenia.Przygotowanie:Kurczaka umyć, natrzeć solą i sokiem z jednej cytryny – przykryć folią i odstawić na godzinę. Ma stać w temperaturze pokojowej. Następnie zalać kurczaka wodą, dodać oskrobaną marchew, obranego selera naciowego i posolić. Gotować ok. 30 minut. Kiedy nie będzie już surowy, ale mięso jeszcze będzie twardawe wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać mięso z kości. Obrane mięso pokroić w kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, następnie podlać olejem i zeszklić. Dodać dwie łyżki musztardy delikatesowej i smażyć 2 minuty. Dolać trzy łyżki wywaru z kurczaka, potem dodać musztardę chrzanową i obrane z kurczaka mięso. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć razem do całkowitej miękkości mięsa. Dwie trzy minut przed końcem smażenia wcisnąć sok z drugiej cytryny. Przed podaniem posypać drobno posiekaną papryczką chilli i szczypiorkiem. Polecam bardzo smaczny kurczak.