Wykonanie
Zacznę prawie jak „dobry wojak Szwejk”… mam znajomą, która na studiach mieszkała w akademiku a dwa pokoje dalej mieszkali studenci z Afryki. Jak to bywa w akademikach wszyscy często spotykali się w kuchni i wtedy wymieniali przepisami. Ten przepis dostała znajoma od studenta z Afryki, a ja od znajomej. Student nazywał tak przygotowanego
kurczaka Yassa, więc pod taką też nazwą funkcjonuje to danie u nas w domu.Ponieważ znając studenckie poczucie humoru obawiałam się znaczenia słowa „Yassa” … bo mogło się zdarzyć, że to np. słowo niecenzuralne, sprawdziłam – Yassa to rzeczywiście potrawa
rodem z Afryki, tradycyjna potrawa z Senegalu i bardzo podobna do proponowanego przeze mnie dania. Oryginalna Yassa ma w składnikach więcej
soku z cytryny, mniej
musztardy a
kurczak jest duszony nie obgotowywany. Tak przygotowanego
kurczaka powinniśmy podawać z
ryżem.
Składniki:
kurczak – 1 szt (1,7 kg),
cebula – 6 szt,
marchew – 2 szt,
seler naciowy – 2 szt,
cytryna – 2 szt,
Musztarda Kielecka delikatesowa – 2 łyżki,
Musztarda Kielecka chrzanowa – 2 łyżki
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
papryczka chilli – ½ szt,
szczypiorek – 1 pęczek
olej do smażenia.Przygotowanie:
Kurczaka umyć, natrzeć
solą i
sokiem z jednej
cytryny – przykryć folią i odstawić na godzinę. Ma stać w temperaturze pokojowej. Następnie zalać
kurczaka wodą, dodać oskrobaną
marchew, obranego
selera naciowego i posolić. Gotować ok. 30 minut. Kiedy nie będzie już surowy, ale
mięso jeszcze będzie twardawe wyjąć z
wywaru, ostudzić i obrać
mięso z kości. Obrane
mięso pokroić w kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, następnie podlać
olejem i zeszklić. Dodać dwie łyżki
musztardy delikatesowej i smażyć 2 minuty. Dolać trzy łyżki
wywaru z kurczaka,
potem dodać
musztardę chrzanową i obrane
z kurczaka mięso. Doprawić
solą oraz
pieprzem i smażyć razem do całkowitej miękkości
mięsa. Dwie trzy minut przed końcem smażenia wcisnąć sok z drugiej
cytryny. Przed podaniem posypać drobno posiekaną
papryczką chilli i
szczypiorkiem. Polecam bardzo smaczny
kurczak.