Wykonanie
Sałatka z
kaszą jaglaną – bardzo udany eksperyment – prosta i szybka w przygotowaniu, pyszna i zdrowa…. byłaby jeszcze zdrowsza, ale nie mogłam wyrzec się mojego ukochanego
majonezu. Grzeszę przeciwko mojej figurze z pełną premedytacją
Składniki:
kasza jaglana ugotowana – 1 szklanka,
kukurydza w puszce – 1 puszka,
seler naciowy – 3 gałązki,
szczypiorek – 2 pęczki,
cebula – ½ szt,
Majonez Kielecki – 2-3 łyżki,
sól do smaku,
papryczka chilli – 1/5 szt,
pieprz czarny mielony do smaku.Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować – wrzucić do wrzącej, osolonej
wody i gotować ok 20 minut (proporcje
woda-
kasza 2:1). Do ostudzonej
kaszy dodać drobno posiekany
szczypiorek, pokrojone gałązki
selera oraz posiekaną
cebulkę i
kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszać z
majonezem i doprawić do smak. Na koniec wymieszać z odrobiną bardzo drobno pokrojonej
papryczki chilli a następnie pozostawić na 15-20 minut w lodówce, żeby się
sałatka „przegryzła” a
potem przegryźć ją samemu