Wykonanie
W soboty, choć to niby wolny dzień, jakoś mi zawsze brakuje czasu na długie spędzanie go w kuchni, więc często stawiam na obiad z piekarnika, a to bardzo upraszcza mi życie, bo zazwyczaj piekę
mięso od razu z
ziemniakami lub warzywami. Tak jak i dziś :
kurczak piekł się w pachnącym sosie razem z
marchewką,
cebulą i
grzybami, a w drugim naczyniu równocześnie piekły się
ziemniaki.
Składniki :1 kg kawałków
kurczaka (u mnie pałki)1 mała
marchewka1
cebula10 kapeluszy
suszonych grzybów leśnych (podgrzybki)1 łyżka suszonego
majeranku1 płaska łyżka
soli0,5 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzukilka łyżek
olejuPrzygotowanie :Myję i osuszam
kurczaka, nacieram go dokładnie mieszaniną
soli,
pieprzu i
majeranku, przekładam do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Obkładam
mięso pokruszonymi
grzybami, pokrojoną w piórka
cebulą i
marchewką w plasterkach, lekko polewam niewielką ilością
oleju. Przykrywam naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstawiam do piekarnika (200 stopni C) na godzinę, po czym zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze 20 minut. Podaję z pieczonymi
ziemniakami i ulubioną surówką.Przepis autorski.