Wykonanie
Przepis na te
żeberka znalazłam w ” Kuchni Polskiej” i postanowiłam je dołączyć do akcji ” Gotujemy po polsku ” pod patronatem serwisu ” Z pierwszego tłoczenia”. Nie
będę się rozpisywać, bo rośnie mi ciasto na
rogale… Przepis nie jest skomplikowany a efekt niezwykle smaczny:ok. ¾ kg
żeberek2 duże
cebulekilka
grzybków suszonychsól,
pieprz,
majeranekolej do smażenia
Żeberka dzielimy na kawałki po dwie kości, myjemy i posypujemy
solą,
pieprzem i
majerankiem. Obsmażamy na
ostrym ogniu z obu stron,
potem zmniejszamy nieco ogień i dodajemy
cebulę pokrojoną na półplasterki. Gdy ona się zrumieni, podlewamy
wodą i wkruszamy
suszone grzybki. Dusimy w niewielkiej ilości płynu, uzupełniając
wodę, do miękkości ( conajmniej godzinę). W tym czasie
cebula niemal się rozpłynie w sosie. Możemy sos zagęścić odrobiną
mąki rozbełtanej w zimniej wodzie. Podajemy z
ziemniakami lub np.
kaszą gryczaną . Dobrym towarzystwem do tego dania jest
kiszony ogórek. Smacznego!