ßßß Cookit - przepis na Pasztet wieprzowy z grzybami

Pasztet wieprzowy z grzybami

nazwa

Wykonanie

Lubię związki frazeologiczne, które nawiązują do potraw, to pewnie przejaw mojego zainteresowania gotowaniem i jedzeniem.
Domownicy śmieją się ze mnie, że u mnie ciągle: „ktoś wpada jak śliwka w kompot”, „ktoś komuś dmucha w kaszę”, „głodnemu chleb na myśli” i „wszystko idzie jak po maśle” albo „baba ma placek”
Tym razem „nie miałam placka” z tym pasztetem… bo wyrób pasztetu nie wpakował mnie w „pasztet”, pewnie jakaś inna „baba miała ten placek”
Składniki:
mięso mielone wieprzowe – ½ kg,
wątróbka wieprzowa – 30 dkg,
grzyby – ½ kg (waga po ugotowaniu),
cebula – 2 szt,
jaja – 2 szt,
bułka tarta – 20 dkg,
estragon suszony – 1 łyżeczka,
sól do smaku,
pieprz biały do smaku,
liść laurowy – 2 szt,
ziele angielskie – 4 kulki,
śmietana kwaśna – 2 łyżki,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z błon i podgotować w wodzie bez soli. Po wyjęciu może być jeszcze krwista. Przygotować grzyby: obrać, pokroić i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego ok 15- 20 minut. Posolić. Ostudzoną wątróbkę zmiksować razem z cebulą i jajkami. Dodać odcedzone grzyby i ponownie zmiksować. Dołożyć mielone mięso. Mięso powinno być lekko tłuste – może być łopatka albo karkówka. Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną. Zostawić na 3 minuty, aby bułka zmiękła a potem dodać do pasztetu. Wymieszać dokładnie i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz estragonem. Przełożyć gotową masę do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy a potem piec około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Można jeść i na gorąco i na zimno. Doskonale np. smakuje z sosem tatarskim na zimno.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/09/niezly-pasztet-pasztet-z-grzybami