ßßß
Ci którzy odważą się spróbować nie pożałują, naprawdę w takiej wersji móżdżek jest bardzo smaczny.Składniki:móżdżek wieprzowy (u Monatowej cielęcy) – 35 dkg,cebula – 2 szt,marchewka- ½ szt.ocet spirytusowy – 2 łyżki,ziele angielskie – 3 kulki,liść laurowy – 1 szt,masło- 100 g,mąka pszenna – 2 małe łyżki lub jedna duża,śmietana kwaśna – 200 ml,bulion (u mnie woda) – 3-4 łyżki,żółtka – 2 szt,sól do smaku,pieprz do smakukromki chleba lub weki – 8 szt.Przygotowanie:Móżdżek umyć i obrać z błon. Zagotować pół litra wody, posolić, wlać ocet, dodać jedną pokrojoną cebulę, startą marchewkę, ziele angielskie i liścia laurowego. Do takiego gorącego wywaru włożyć móżdżek i gotować na małym ogniu około 10 minut.Wyjąć móżdżek z wywaru i pokroić – nie za drobno. Na 70 g masła zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulkę. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Śmietanę wymieszać z zimnym bulionem (u mnie była zwykła zimna woda) i wlać do zasmażki. Energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Do powstałej masy wrzucić posiekany móżdżek, posolić, popieprzyć dołożyć dwa surowe żółtka i wymieszać. Nakładać masę do natłuszczonych kokilek/ foremek.Z chleba (bułki) foremką do ciastek powykrawać krążki. Na każdej kokilce układać krążek z chleba i odrobinę masła (pomysł z grzanką na kokilce był mój). Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Podawać na ciepło. Naprawdę polecam.