Składniki0,5kg łopatki wieprzowej2 cebule3-4 nieduże marchewki3 nieduże buraki3 pomidorkimalinoweparę łyżek czerwonej soczewicysólpieprz2 liście lauroweziele angielskietroszkę przyprawy gyrosrozmarynSposób przygotowaniaKrok 1Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Posypać solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni na ładny złoty kolor. Ważne jest aby zrobić to na mocnym ogniu i pozwolić się odrobinę bardziej podpiec. Takie mięsko lubię najbardziej. Mięso przełożyć do głębokiej patelni do duszenia. Następnie na patelni, na której smażyliśmy mięso, w tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Tylko tak, aby się zezłociła i przypaliła ;) Cebulę dodać do mięsa i zalać wodą. Niech się dusi.Krok 2Pokroić resztę warzyw i dodać do mięsa. Posypać soczewicą. Lubię ją dodawać, bo fajnie zagęszcza sos. Tylko trzeba pilnować dania, aby się nie przypaliło.Krok 3Dodać przyprawy i pozwolić daniu się dusić na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie. Trzeba mieszać co jakiś czas, bo z soczewicą będzie się trochę przypalać.