ßßß Cookit - przepis na Gulasz buraczany

Gulasz buraczany

nazwa

Wykonanie

Składniki
0,5kg łopatki wieprzowej
2 cebule
3-4 nieduże marchewki
3 nieduże buraki
3 pomidorki malinowe
parę łyżek czerwonej soczewicy
sól
pieprz
2 liście laurowe
ziele angielskie
troszkę przyprawy gyros
rozmaryn
Sposób przygotowania
Krok 1
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Posypać solą, pieprzem i mąką. Obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni na ładny złoty kolor. Ważne jest aby zrobić to na mocnym ogniu i pozwolić się odrobinę bardziej podpiec. Takie mięsko lubię najbardziej. Mięso przełożyć do głębokiej patelni do duszenia. Następnie na patelni, na której smażyliśmy mięso, w tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Tylko tak, aby się zezłociła i przypaliła ;) Cebulę dodać do mięsa i zalać wodą. Niech się dusi.
Krok 2
Pokroić resztę warzyw i dodać do mięsa. Posypać soczewicą. Lubię ją dodawać, bo fajnie zagęszcza sos. Tylko trzeba pilnować dania, aby się nie przypaliło.
Krok 3
Dodać przyprawy i pozwolić daniu się dusić na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie. Trzeba mieszać co jakiś czas, bo z soczewicą będzie się trochę przypalać.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/05/16933/gulasz-buraczany