ßßß Cookit - przepis na Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto
4 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
farsz
litrowy słoik dżemu jabłkowego (u mnie domowy z rodzynkami i cymamonem, ale może być też ze sklepu)
1 galaretka agrestowa
1 łyżka żelatyny
szczypta cynamonu
lukier
sok z 1/4 cytryny
kilka łyżeczek cukru pudru
dekoracja
kolorowa posypka do ciast
Sposób przygotowania
Krok 1
Oddzielamy żółtka od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier puder, po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia (w kolejności) ciągle miksując.
Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze od piekarnika. Pieczemy 25-30min w 200'.
Krok 2
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące zawijamy w roladę ze ściereczką w środku. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej będzie zawinąć roladę z farszem.
Krok 3
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody, dodajemy łyżkę żelatyny. Czekamy aż ostygnie i mieszamy z dżemem jabłkowym i cynamonem.
Krok 4
Ciasto rozwijamy, wyjmujemy ściereczkę, układamy farsz pozostawiając jeden brzeg pusty (żeby nadzienie nie wypływało). Zwijamy roladę, dekorujemy lukrem i posypką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/5034/rolada-jablkowa