Składnikiciasto4 jajka2/3 szklanki cukru pudru2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solifarszlitrowy słoik dżemujabłkowego (u mnie domowy z rodzynkami i cymamonem, ale może być też ze sklepu)1 galaretka agrestowa1 łyżka żelatynyszczypta cynamonulukiersok z 1/4 cytrynykilka łyżeczek cukru pudrudekoracjakolorowa posypka do ciastSposób przygotowaniaKrok 1Oddzielamy żółtka od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier puder, po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia (w kolejności) ciągle miksując.Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze od piekarnika. Pieczemy 25-30min w 200'.Krok 2Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące zawijamy w roladę ze ściereczką w środku. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej będzie zawinąć roladę z farszem.Krok 3Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody, dodajemy łyżkę żelatyny. Czekamy aż ostygnie i mieszamy z dżememjabłkowym i cynamonem.Krok 4Ciasto rozwijamy, wyjmujemy ściereczkę, układamy farsz pozostawiając jeden brzeg pusty (żeby nadzienie nie wypływało). Zwijamy roladę, dekorujemy lukrem i posypką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.