ßßß
1 udziec indyczysólpieprzszczypta rozmarynupieprz ziołowy 1 łyżeczkaszczypta oreganoszczypta lubczykuszczypta suszonej chili w płatkach1 szkl kaszy gryczanej2 szkl wodysólszczypta ogórków kiszonych suszonychszczypta papryki suszonej1 łyżka łuszczusos grzybowy2 garście grzybów suszonych1 cebula400 ml śmietany kremówkisólpieprzestragon2 łyżki olejuUdziec umyć, wyjąć kość jeśli mamy z kością. Zrolować i obwiązać sznureczkiem.Przyprawy wymieszać i otoczyć w nich dokładnie udziec.Zawinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i piec 1 godzinę w temp 200 st..Przed zakończeniem pieczenia folię rozerwać i podpiec.Kaszę wymieszać z przyprawami i wodą. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Kaszę pozostawić pod przykryciem aż do czasu użycia.Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie ugotować przez ok 20 min.Odcedzić i przepłukać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć przez chwilę aż się zeszkli. Dodać grzyby , podsmażyć przez kilka min. Dodać przyprawy i śmietankę, Jeszcze chwilę pogotować.

