ßßß
400 g karkówkigarść suszonych grzybówsólpieprzpieprz ziołowy staropolski3 ząbki czosnkucebulaszczypta czosnku niedźwiedziego Skworcuszczypta oreganoszczypta majerankutłuszcz do smażenia3-4 łyżki śmietanykasza gryczana 1 szklsuszona paprykaGrzyby namoczyć, następnie ugotować, ok 20 min. Odcedzić ale wywar zostawić.Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć aż odparuje i przyrumieni się. Następnie podlać 1 szkl wody, dodać przyprawy i ugotowane grzyby (można trochę rozdrobnić) i dusić aż do miękkości ok 1 godzinę na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.W międzyczasie ugotować kaszę . Do wywaru dolać wody by było jej pół litra , zagotować, dodać sól i paprykę suszoną . Gotować aż wchłonie cały płyn , następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w swojej kuchni.