Wykonanie

400 g
karkówkigarść
suszonych grzybówsólpieprzpieprz ziołowy staropolski3 ząbki
czosnkucebulaszczypta
czosnku niedźwiedziego Skworcuszczypta
oreganoszczypta
majerankutłuszcz do smażenia3-4 łyżki
śmietanykasza gryczana 1 szklsuszona
paprykaGrzyby namoczyć, następnie ugotować, ok 20 min. Odcedzić ale
wywar zostawić.
Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną
cebulę i
czosnek, dodać
mięso, smażyć aż odparuje i przyrumieni się. Następnie podlać 1 szkl
wody, dodać
przyprawy i ugotowane
grzyby (można trochę rozdrobnić) i dusić aż do miękkości ok 1 godzinę na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze
wodą. Na koniec dodać
śmietanę i wymieszać.W międzyczasie ugotować
kaszę . Do
wywaru dolać
wody by było jej pół litra , zagotować, dodać
sól i
paprykę suszoną . Gotować aż wchłonie cały płyn , następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.


Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i
ziół które wykorzystam w swojej kuchni.