Wykonanie
To wspomnienie mojego dzieciństwa, obiad u dziadków - kopytka,
mięso z
grzybami i do picia
sok pomidorowy :)Tak zapamiętałam ten obiad, jego urokiem ma być niedbałe nałożenie na talerz :)Na końcu posta duża prośba do Was ...Składniki :kopytka z tego przepisu - klik6 kotletów karkowych
grzyby suszone4 łyżeczki
majeranku3 duże ząbki
czosnkusólpieprz1 czubata łyżeczka
papryki ostrej1 duża
cebulaPrzygotowanie :
Mięso rozbijam. Nacieram
majerankiem,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
papryką oraz przyprawiam
solą i
pieprzem. Odstawiam na 30 minut.
Grzyby zalewam wrzątkiem ( na szklankę
grzybów - 2 i pół szklanki wrzątku). Odstawiam na 30 minut.
Grzyby podgotowuje około 15 minut.
Karkówkę obsmażam na małej ilości
oleju wraz z posiekaną
cebulą.Pogotowane
grzyby odcedzam,
wodę w której się gotowały odlewam do miski.Część
grzybów kroję w paseczki.Dodaję
grzyby do
karkówki oraz dodaję
wodę z
grzybów.Duszę pod przykryciem około 40 minut, po czym zdejmuję przykrywkę i na dużym ogniu odparowuję część
wody.Podaję kopytka zaraz po wyjęciu z garnka wraz z plastrami
mięsa i sosem.
http://www.comfortfood.pl/przecieraki-mojej-mamy/