ßßß
ciasto800 g mąki1 burak ćwikłowy pieczony1 jajkosól1 łyżka olejuwodanadzienie800g mięsa mielonego1 jajkosólpieprzpieprz pomarańczowy Skworcuczosnek niedźwiedzi Skworcu2 łyżki natki pietruszkisos300 g pieczarek1 cebula300 ml śmietany kremówkisólpieprztłuszcz do smażeniaBurak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze wody by masy buraczanej było 400 mlMąkę przesiać , dodać jajko, sól, olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami.Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi.Ugotować w osolonym wrzątku (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać pieprz i pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać śmietanę i przez kilka minut zredukować. doprawić solą do smaku. Posypać natką pietruszki.


Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam.