Wykonanie

ciasto800 g
mąki1
burak ćwikłowy pieczony1
jajkosól1 łyżka
olejuwodanadzienie800g
mięsa mielonego1
jajkosólpieprzpieprz pomarańczowy Skworcu
czosnek niedźwiedzi Skworcu2 łyżki
natki pietruszkisos300 g
pieczarek1
cebula300 ml
śmietany kremówkisólpieprztłuszcz do smażenia
Burak przekroić na mniejsze kawałki, dodać odrobinę
wody i zmiksować przy pomocy blendera, dodać jeszcze
wody by masy buraczanej było 400 ml
Mąkę przesiać , dodać
jajko,
sól,
olej, i masę buraczaną, początkowo mieszać łyżką , następnie zagnieść ciasto pierogowe.
Mięso wymieszać z
jajkiem i
przyprawami.Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką, lepić pierogi.Ugotować w osolonym wrzątku (do
wody warto dodać 2 łyżki
octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru)
Pieczarki opłukać, osuszyć, posiekać drobno, na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć posiekaną
cebulę, podsmażyć, dodać
pieprz i
pieczarki smażyć aż odparują i lekko się przyrumienią, dodać
śmietanę i przez kilka minut zredukować. doprawić
solą do smaku. Posypać
natką pietruszki.




Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i
ziół które wykorzystam.