Wykonanie

2 udka2
marchewki1
cebula100 g
groszku cukrowego3/4 szkl
ryżu3/4 szkl
wina białego półwytrawnego1 i 1/3 szkl
wody lub
bulionusólpieprzbazyliaoreganoszczypta mielonego
ziela angielskiego1 łyżeczka
suszonych pomidorów z
czosnkiemMarchewkę i
cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oliwie.
Mięso odkroić od kości i podzielić na niezbyt drobne kawałeczki, dodać do smażonej
marchewki i
cebuli, trochę przyrumienić, następnie dodać
ryż i znów podsmażyć kilka minut. w kolejnym etapie dodać
przyprawy, strączki
groszku,
bulion i
wino , przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając. Kiedy
ryż wchłonie większość płynu, przykryć i wyłączyć ogień, odstawić na ok 15-20 min. Przed podaniem posypać
szczypiorkiem.