ßßß
2 udka2 marchewki1 cebula100 g groszku cukrowego3/4 szkl ryżu3/4 szkl wina białego półwytrawnego1 i 1/3 szkl wody lub bulionusólpieprzbazyliaoreganoszczypta mielonego ziela angielskiego1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiemMarchewkę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Mięso odkroić od kości i podzielić na niezbyt drobne kawałeczki, dodać do smażonej marchewki i cebuli, trochę przyrumienić, następnie dodać ryż i znów podsmażyć kilka minut. w kolejnym etapie dodać przyprawy, strączki groszku, bulion i wino , przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, przykryć i wyłączyć ogień, odstawić na ok 15-20 min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.