Wykonanie

3 udka1 łyżeczka suszonej
trawy cytrynowej1 łyżeczka otartego korzenia
imbiruszczypta sypkiego
imbiru1 ząbek
czosnkuszczypta
chili w płatkach
sólbiały pieprz2 łyżki
śmietany3/4 szkl
białego wina2 łyżki
oliwy na kluski500 g ugotowanych
ziemniakówmąka ziemniaczana1
jajkoszczypta
soli
Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek
wina,
oliwy, dodać rozgnieciony
czosnek,
sól,
pieprz, sypki
imbir i
trawę cytrynową.
Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce.
Mięso wyjąć z marynaty zwinąć skórką na zewnątrz i spiąć szpileczkami koreczków lub wykałaczkami. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron i przełożyć do rondelka podlać
winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń
imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę
wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać
śmietanę .Kluski przygotować tradycyjnie,
ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać
mąkę , dodać pozostałe
ziemniaki wyjęte ,
jajko ,
sól i zagnieść ciasto.Formować spore kluski śląskie z dziurką. Ugotować w osolonym wrzątku.
