ßßß
3 udka1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej1 łyżeczka otartego korzenia imbiruszczypta sypkiego imbiru1 ząbek czosnkuszczypta chili w płatkachsólbiały pieprz2 łyżki śmietany3/4 szkl białego wina2 łyżki oliwy na kluski500 g ugotowanych ziemniakówmąka ziemniaczana1 jajkoszczypta soli
Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty zwinąć skórką na zewnątrz i spiąć szpileczkami koreczków lub wykałaczkami. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron i przełożyć do rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę .Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę , dodać pozostałe ziemniaki wyjęte , jajko , sól i zagnieść ciasto.Formować spore kluski śląskie z dziurką. Ugotować w osolonym wrzątku.